Winkelen in het oosten van Canada

Het winkelbestand in Canada is vergelijkbaar met dat in West-Europa. Opvallend verschil is dat de warenhuizen in Canada vaak ook afdelingen hebben waar producten worden verkocht die je bij ons zou halen in een apotheek, een drogisterij, een opticien en een juwelier. De supermarkten houden zich meestal beperkt tot voedingsmiddelen en aanverwante zaken, hoewel hier ook vaak balies zijn voor het ontwikkelen en afdrukken van foto’s, het chemisch reinigen van kleding en zelfs voor het regelen van bankzaken. Wijn, bier en sterke dranken mogen hier echter niet verkocht worden. Daarvoor zijn aparte bierwinkels (beer store) en drankwinkels (liquor store). Alleen in de provincie Québec kun je lichte wijnsoorten en bier halen in de supermarkt en in de winkels bij benzinestations.

Openingstijden

Winkels zijn meestal ook op zondag open. Dat kan echter per plaats verschillen. Enkele grote supermarktketens en veel benzinestations zijn 24 uur per dag open, zeven dagen in de week. De grote winkels en de zaken die onderdeel zijn van een landelijke keten, zijn vaak open tot 23:00 uur, op zaterdag tot 21:00 uur en op zondag tot 18:00 of zelfs 20:00 uur. In de drukke december-maand zijn er vaak langere openingstijden, soms zelfs dag en nacht het klokje rond. Op feestdagen zijn veel winkelcentra geopend, maar dat is niet altijd voor iedere plaats hetzelfde. Op Nieuwjaarsdag, Canada Day (1 juli) en Christmas Day is alles dicht, op dagen als Victoria Day (maandag van of voor 25 mei), Labour Day (eerste maandag in september) en Thanksgiving Day (tweede maandag in oktober) zijn de meeste winkels ook dicht.

Belastingen

In de provincie Québec moet je altijd bij de prijs nog provinciale en federale belastingen optellen. Deze staan zelden bij de artikelen en diensten vermeld en zijn nooit inbegrepen, alleen wel bij benzine en alcoholische producten. De Atlantische provincies hanteren ‘harmonized sales tax’, HST, eveneens bestaand uit een provinciaal en een federaal deel. Die hoort in principe in de prijs inbegrepen te zijn maar wel apart op de bon vermeld te worden. Dat gebeurt echter niet overal. In de provincie Ontario zit in de prijzen ook nooit omzetbelasting opgenomen en wordt die bij de kassa er dus nog bijgeteld. Alleen bij benzine en alcoholische dranken is die wel inbegrepen. Ook in Ontario wordt de gecombineerde 'harmonized sales tax' gehanteerd. Op de meeste producten is die dertien procent. Levensmiddelen, baby-artikelen en sommige andere zaken zijn vrijgesteld.

Kerst

Kijk niet gek op als je midden in de zomer kerstwinkels ziet, winkels dus waar ze kerstspullen en kerstversieringen verkopen. Die zijn overal en ze zijn het hele jaar open. Eind augustus worden gespecialiseerde cadeau- en decoreerwinkels omgetoverd in Christmas shops. Als je Canada in september bezoekt, kun je bij je eventuele gastvrouw of -heer ook al een ‘Christmas Wishbook’ zien liggen. De grote winkelbedrijven sturen aan het begin van die maand catalogi naar iedereen die geregistreerd staat. Bedoeling is je alvast warm te maken voor kerstaankopen en er vroeg bij te zijn voor als de wensenlijstjes worden opgesteld. Aanbiedingen zijn dan niet van de lucht. Tweede kerstdag is in Canada ‘Boxing Day’ en voor veel mensen een vrije dag. De meeste winkels zijn dan echter wel open, vaak extra vroeg zelfs. Je zult er dan lange rijen aantreffen van mensen die kerstcadeautjes willen ruilen of van uitverkoop willen profiteren.

Sigaretten

Het is in de meeste provincies verboden sigaretten aan te bieden aan jongeren onder 18 of 19 jaar. Tabakswaren verkopen aan jongeren is evenmin toegestaan. Overigens is roken in openbare ruimten, restaurants, shopping malls, winkels en dergelijke bijna overal voor iedereen verboden.

Cd’s, dvd’s, blu-ray discs

In Canada zijn cd’s over het algemeen goedkoper dan in Nederland en België. Vooral in belastingvrije winkels en op de vliegvelden kun je daarvoor goed terecht. Het is wel zaak in de gaten te houden hoeveel je mag meenemen zonder bij de douane in de Europese Unie invoerrechten te moeten betalen. Ook dvd’s en blu-ray discs zijn meestal voordeliger. Canada heeft echter een andere regiocode dan West-Europa; hier is regio 1, Europa is regio 2. Daardoor zouden Canadese dvd’s en blu-ray discs normaal gesproken niet op Nederlandse en Belgische apparatuur kunnen worden afgespeeld. Ook is er een ander videosysteem. Canada heeft NTSC, West-Europa heeft het PAL-systeem. Vooral dvd's met toeristische onderwerpen (een video over de Niagara Falls bijvoorbeeld) zijn evenwel vaak geschikt voor beide systemen en zijn gecodeerd voor wereldwijd gebruik. En uit eigen ervaring is gebleken dat in ieder geval Canadese dvd's die voor ale regio's zijn, in Nederland wel afgespeeld kunnen worden, andersom echter beslist niet. Overigens gaat afspelen op een computer of laptop meestal zonder problemen, althans als de regio geslikt wordt. Niettemin belangrijk om in de gaten te houden.

Gerelateerde onderwerpen

  • Canadese souvenirs

    Inheemse dromenvanger (foto: Fonald de Lange)
    Herinneringen aan je vakantie in het oosten van Canada hoeven niet beperkt te blijven tot boekjes, een fotokalender, lepeltjes, vingerhoedjes, ansichtkaarten,...