Visa

Paspoort China
Paspoort China

Buitenlanders die China willen bezoeken hebben een visum nodig. Toeristen/familiebezoekvisa of “L”-visa zijn niet moeilijk om aan te komen. Aanvragers kunnen kiezen voor een “single entry” of een “double (of multiple) entry” visum; het laatste is bijvoorbeeld nodig als u na een bezoek aan Hongkong het vasteland van China weer in wilt. De verblijfsduur van een “L”-visum bedraagt 30 dagen (gerekend vanaf de datum van binnenkomst in China) en deze visa zijn drie maanden geldig (vanaf de datum van uitgifte). Een verblijf van maximaal 90 of zelfs 180 dagen is in bepaalde gevallen ook mogelijk. Aanvraagformulieren zijn verkrijgbaar bij de Chinese ambassade of via reisbureaus. Het is verstandig bij de ambassade navraag te doen naar actuele informatie over visumvereisten. De aanvraag neemt doorgaans 3 à 5 dagen in beslag, maar tegen betaling is ook een snellere afhandeling mogelijk.

Visumverlengingen worden behandeld door de afdeling Buitenlandse Zaken van het Bureau voor Openbare Veiligheid (gong’ïn jú???). De behandelende ambtenaar kan het visum met een maand verlengen. Hongkong is een goede plaats om een nieuw visum voor China te krijgen zonder al te ver uit de buurt te gaan.

Vergeet niet dat voor sommige bestemmingen speciale reisvergunningen (“travel permits”) nodig zijn. Reisdoelen waarvoor die vereist zijn, worden in de afzonderlijke artikelen vermeld.

Andere onderwerpen

  • Eigen vervoer

    Vanuit de auto in China
    Hoewel bezitters van een internationaal rijbewijs en een verblijfsvergunning van meer dan een jaar bij de Bureaus voor Openbare Veiligheid een Chinees rijbewijs...

Reacties

Een tussenstop maken in China tijdens een lange vliegreis is nu nog gemakkelijker, doordat geen visum nodig is voor stop-overs. Reizigers die via Bejing, Guangzhou of Shanghai bijvoorbeeld naar de rest van Azië of Australië doorreizen, kunnen sinds 23 juli zonder visum in totaal 72 uur in China blijven. De tijd wordt geteld vanaf 24.00 uur op de dag van aankomst in China, d.w.z. dat als u in de ochtend arriveert u nog een dag extra heeft om van deze stop-over te genieten. U kunt nu tijdens deze stop-over tijdelijk in China verblijven om bijvoorbeeld vanuit Beijing de Chinese Muur te bezoeken en de Verboden Stad.