Alicante

Een panoramafoto van Alicante aan de Spaanse Kust.
Alicante, ©Carlos Quesada Granja

Alicante staat model voor de Spaanse badplaatsen langs Middellandse Zeekust. Wat in de jaren zestig van de vorige eeuw nog een onbeduidende vissers- en handelshaven was met een paar toeristenhotels en een alleen voor archeologen interessant antiek centrum, is nu een moderne toeristen- en industriestad met ruim 335.000 inwoners.

Een niet onbelangrijk deel daarvan is buitenlander: Engelsen, Duitsers, Nederlanders en Scandinaviërs hebben zich de afgelopen decennia permanent in Alicante gevestigd.

Sinds de val van de Berlijnse Muur hebben Oost-Europeanen en vooral Russen de weg naar Alicante gevonden. De ‘nieuwe rijken uit het oosten’, zoals een lokale krant enige tijd geleden kopte, komen met koffers vol harde valuta rechtsreeks uit Moskou of Sofia aan en spoeden zich naar een van de vele honderden makelaars die de stad rijk is.

Geschat wordt dat alleen al Russische burgers de afgelopen jaren voor vele honderden miljoenen dollars in onroerend goed in en rond Alicante en Benidorm hebben geïnvesteerd. De economie is - hoe kan het anders – vrijwel geheel afhankelijk van het toerisme.

Hoewel Alicante niet meer lijkt dan een eindeloze aaneenschakeling van hotels en appartementen die gedwee de kustlijn van de Golf van Alicante volgen, heeft het een aantrekkelijk centrum met een breed scala aan winkels, restaurants en andere uitgaansgelegenheden.

‘s Zomers kun je er over de hoofden lopen; gedurende de wintermaanden is het er vaak uitgestorven omdat de helft van de winkels en cafés dan is gesloten. Voor doorgewinterde overwinteraars langs de Spaanse kust is dat een vertrouwd beeld. 

De hooggelegen binnenstad of Barrio de Santa Cruz (plaatselijk ook bekend als de Barrio Poig) is tegen de Monte Benacantil opgebouwd. De schilderachtige straatjes met fleurige, betegelde binnenplaatsen, de winkeltjes, bars en restaurant maken het slenteren door de bovenstad tot een aantrekkelijk alternatief voor de drukke boulevards en promenades beneden langs het strand.

Dit stadsdeel heeft Griekse wortels: de Grieken die de stad al 325 jaar v.Chr. in bezit hadden, noemden haar Akra-Leuka, ofwel ‘Witte vesting'. Zowel zij als de Romeinen spraken al bewonderend over het sublieme spel dat de zon hier speelt met de ochtendnevel.

De bloeiperiode van de stad lag tussen de 8e en 13e eeuw toen de Moren de haven tot ontwikkeling brachten. In het lager gelegen moderne stadsdeel lopen prachtig aangelegde promenades, zoals de door palmbomen overschaduwde Esplanade de España. Hier zijn de meeste terrassen, bars en restaurants te vinden. Vanuit de haven onderhouden veerboten de verbinding met de Balearen.

Bezienswaardigheden

Toeristische trekpleister is het op een heuvel gelegen Santa Bárbara-kasteel (Castillo de Santa Bárbara). Het fort is tussen de 13e en 16e eeuw gebouwd, al zijn de fundamenten aanzienlijk ouder. Vanaf deze plaats heb je een grandioos panorama over de baai en de oude stad. Het kasteel is vanuit de benedenstad per lift (ascensor) bereikbaar - vertrek vanaf de brede Paseo de Gomis die langs de Playa el Postiguet loopt.

Van de vele kerken is de San Nicolas de Bari-kerk (Concatedral de San Nicolás de Bari). Deze kerk dateert uit het midden van de 17e eeuw en is gebouwd op de plaats van een vroegere moskee. Het interieur draagt het stempel van Spanjes belangrijkste bouwmeester uit die tijd Juan de Herrera.

Het belangrijkste museum van Alicante is het Archeologisch Museum (Museo Arqueológico) dat is ondergebracht in het voormalige gemeentehuis. Het museum conserveert een omvangrijke collectie oudheidkundig materiaal, waaronder gebruiksvoorwerpen uit het stenen tijdperk en uit de Grieks-Romeinse tijd. Er zijn ook voorwerpen te zien afkomstig van de grotten van Bicorp.

Een permanente tentoonstelling van het werk van moderne Spaanse kunstenaars (waaronder Miró, Picasso, Tàpies en Saura) is te zien in het Museum voor Moderne kunst (Museo de Arte Siglo 20). Het hart van de collectie bestaat uit een schenking van de Spaanse beeldhouwer Eugenio Sempere.

Populair bij gezinnen is Aqualand Benidorm, een kruising tussen Ponypark Slagharen en Walibi.

Evenementen

De universiteit van Alicante organiseert in de zomermaanden cursussen voor niet-Spaanstaligen. Minder educatief maar wel feestelijk is het Fería de San Juan dat jaarlijks rond eind juni wordt gevierd.

Bestemmingen in de omgeving van Alicante

 • Castelló de la Plana

  Een luchtfoto van de architectuur in Castelló de la Plana.
  De Spaanse stad Castelló de la Plana wordt omgeven door uitgestrekte citrusplantages en omvangrijke pijnbossen. De stad is door de Iberiërs gesticht en bestond...
 • Girona (Gerona)

  Typische huizen aan de rivier van Girona.
  De Spaanse stad Girona is voor reizigers die via Frankrijk Spanje binnenkomen dikwijls de eerste grote etappeplaats op weg naar het zuiden. De stad telt ruim 96...
 • Huesca

  Een vanuit de kathedraal geschoten foto van Huesca.
  Huesca is een kleine Spaanse industriestad die uitkijkt uit over de vruchtbare vlaktes van de Ebro, een van grootste rivieren van het Iberisch Schiereiland. De...
 • Lérida (Lleida)

  De hoofdstad van de grootste provincie van Catalonië genaamd Lérida.
  Lérida is de hoofdstad van de grootste en dunbevolkte provincie van Catalonië. Deze voor Spaanse begrippen moderne provinciestad telt ca. 138 duizend inwoners en...
 • Murcia

  Het gebouw Casa Cerdá in Murcia.
  De Spaanse provinciehoofdstad Murcia ligt in de vruchtbare vlakte van het stroomgebied van de Río Segura en de veel kleinere Río Sangonera. De meer dan 1000...
 • Tarragona

  Tarragona aan de kust van Spanje.
  Het Spaanse Tarragona is een welvarende industrie- en havenstad met ruim 134 duizend inwoners en behoort tot de oudste steden van het Iberisch Schiereiland. De...
 • Teruel

  De historische kathedraal van Teruel.
  Teruel ligt als een oase in een van Spanjes meest uitgestorven en desolate landstreken, de zuidelijk uitlopers van het Iberisch Scheidingsgebergte. De stad telt...
 • Valencia

  Seu Placareina in Valencia in Spanje.
  Valencia is in grootte de derde stad van Spanje en speelt met zijn maakindustrie en overslag- en ferryhaven een belangrijke economische rol. Een grote werkgever...
 • Zaragoza

  Het bezienswaardige Basílica del Pilar in Zaragoza.
  Hoge investeringspremies hebben in het verleden veel bedrijven uit Noord-Europa naar Zaragoza gelokt. Dat is de belangrijkste reden dat deze van oudsher...

Kaart van Alicante en omgeving

Reacties

wat zijn de vertrektijden van vliegveld alicante naar benidorm en terug ???

vertrek en aankomst tijden busdienst vliegveld alicante naar benidorm, dank U

Er gaat ieder uur een bus van de luchthaven naar Benidorm. De kosten zijn 8.00 EURO.

zijn er vlooien of antiekmarkten in alicante e.o. van 6 t/m 11 oktober?

Voor een antwoord op deze vraag zou ik echt even contact opnemen met het verkeersbureau via het contactformulier http://srv.tourspain.es/FormulariosAlta/Formulario Contact.aspx?LCID=1043 Er zijn wel veel antiekzaken in Alicante, zie: http://www.paginasamarillas.es/anticuarios/all-ma/alicante /all-is/all-ci/all-ba/all-pu/all-nc/1 Fijne vakantie!

Helaas kan ik niet vinden, waar ik gluenvrij eten kan kopen in Alicante en welke restaurants glutenvrij eten hebben.

U kunt bijvoorbeeld glutenvrij eten in Restaurante Aldebarán (Restaurante), Muelle de Poniente, 1 (Real Club de Regatas) - 03001 - Alicante (Alicante). Maar er zijn nog meer restaurants. Een goede bakkerij met glutenvrij brood is: Panishop (Pastelería), Ramón Gómez Sempere, 17 - 03008 - Alicante (Alicante). Fijne vakantie!

Buenas tardes. Soi Holandesa y conosco Alicante desde muchos años. Tengo vacaciones en esta ciudad mas o menos cada año. Me podria decir cuando y dónde en Alicante hay conciertos o obras dramáticas o teatro de calidad, por favor. Estaré 14 dias en Alicante con una amiga desde el primer del Mayo en La Milagrosa. Se puede comprar billetes de entrada preliminar por ejemplo por Internet. Muchas gracias. Vrouwke van Marion, Wassenaar, Holanda

Beste mevrouw, kun u uw vraag in het Nederlands stellen, omdat ik uw vraag in het Spaans niet precies begrijp en niet graag het foute antwoord geef. Dit is ook handiger voor onze Nederlandstalige bezoekers en bezoeksters. Alvast dank!

Ik ben nl. op zoek naar Dhr. Jacob Julianus Hehakaya die in Alicante Spanje woont. Uw neefje Eli Lewerissa uit Ambon heeft nl. een oproep gedaan via Facebook. Zou u als u deze bericht leest met mij contact op willen nemen.