Excursies op Cuba

Tijangones in Camagüey
Tijangones in Camagüey

Door het maken van een rondreis leert u Cuba het beste kennen. Een 8-daagse rondreis geeft u de zekerheid iets van Cuba gezien te hebben, al zijn het dan ook ‘maar’ de meest toeristische zaken die Cuba te bieden heeft. Zo’n excursie begint vaak op de luchthaven en eindigt in een toeristengebied.

Het kan ook zijn dat u per vliegtuig naar een verafgelegen vliegveld wordt gebracht vanwaar u met een airconditioned touringcar de terugreis via allerlei bezienswaardigheden maakt. Onderweg doet u veel kennis op over het land. Wat langere rondreizen worden geheel per airconditioned touringcar uitgevoerd.

U kunt de rondreizen het beste vooraf bespreken. Veel reizen worden aangeboden in een combinatie van rondreis en strandvakantie. Enkele rondreizen worden door een Nederlandstalige gids begeleid, meestal zult u een Engelstalige gids treffen.

De Cubaanse gidsen zijn goed opgeleid en hebben een groot gevoel voor verantwoordelijkheid. Mocht u klachten hebben, wacht dan niet met het indienen ervan tot u weer thuis bent, maar maak uw klachten reeds op Cuba kenbaar. De aangewezen weg daarvoor is via de host(ess) van de touroperator die u ter plaatse begeleidt.

Een andere mogelijkheid om het land te leren kennen is door middel van de zg. fly-drive reizen. U vliegt naar Cuba, uw auto staat klaar en uw hotels onderweg zijn besproken. Natuurlijk krijgt u goede instructies mee en beproefde wegenkaarten. Desondanks moet u er rekening mee houden dat u mogelijkerwijs onderweg weleens zult moeten improviseren.

U moet naar een ander hotel dan u was toegewezen, de weg is plotseling verdwenen of niet meer berijdbaar; het maakt zo’n vakantie onvergetelijk, als u maar met de juiste instelling op stap gaat. U heeft trouwens een telefoonnummer bij u waar u altijd op terug kunt vallen. Zaken gaan op Cuba anders, men heeft wat minder haast en als het vandaag niet lukt, dan toch zeker morgen (en anders zien we wel). Ook een fly-drive vakantie wordt vaak in combinatie aangeboden. Geadviseerd wordt om eerst te gaan reizen en daarna te luieren.

Een auto huren en er zelf op uittrekken is een andere mogelijkheid. U bent dan geheel vrij in uw doen en laten, u kunt het hotel om te overnachten zelf bepalen en u bekijkt van dag tot dag wat u gaat doen. Dat klinkt aardiger dan de praktijk uitwijst. Het hotel van uw keuze blijkt gesloten te zijn, de route die u zo zorgvuldig had bepaald blijkt ondoenlijk of u heeft voor een bepaalde dag te veel hooi op uw vork (te veel weg op uw route) genomen.

Maak uw dagplanning altijd vooruit. Zorg ervoor dat u omstreeks drie uur in de middag op de plaats van bestemming bent. Bespreek vanuit het hotel waar u verblijft het volgende en informeer naar de route erheen. Vergeet uw lunch niet te plannen of neem iets mee om onderweg te kunnen eten. Veel belangrijker is nog (maar dat geldt voor elke vorm van reizen) dat u drinken in overvloed heeft.

Als u met de bus op stap gaat heeft u meestal airconditioning en bovendien verdienen de gids en/of de chauffeur er een paar centen bij door te zorgen voor een koele dronk voor onderweg. Met een eigen auto er op uit trekken is even iets anders. Het water dat u meeneemt wordt weliswaar warm, maar zélfs dat kan ontzettend lekker smaken!

Houd ook de tank van uw auto gevuld. Bij benzinestations heeft men vaak gekoelde dranken, ook dát is een mogelijkheid. Zorg er in elk geval voor dat u nooit zonder drinken komt! Dagexcursies worden via elk hotel aangeboden. Er is een ruime keuze, zowel naar steden als in de natuur. De mogelijkheden zijn afhankelijk van de plaats waar u verblijft. Het deel: 'Bezienswaardigheden' helpt u uw plannen handen en voeten te geven.

Als u zelf op stap gaat en de provincie intrekt, is een zekere basiskennis van het Spaans nooit weg. Zorg er in elk geval voor een taalgidsje bij de hand te hebben.

Gerelateerde onderwerpen

 • De hotels

  Hotels in alle categorieën (Santiago de Cuba)
  Veel hotels liggen aan de kust. Op enkele plaatsen, zoals in de omgeving van Varadero, Santa Lucía en Guardalavaca vindt men concentraties van hotels....
 • Toerisme op maat

  Reserveer een baai voor jezelf
  Geleidelijk aan begint men ook op andere wijze belangstelling te krijgen voor een bezoek aan Cuba. Naast het reeds lang bekende gezondheidstoerisme zijn er...
 • Vakantie- en recreatiemogelijkheden

  Kristalhelder water
  Het klimaat van Cuba is uitstekend en voor een strandvakantie is het dan ook een land bij uitstek. Maar waarom zou u helemaal naar Cuba gaan om aan het strand te...
 • Zee en strand

  Cayo Largo
  Omdat Cuba een eiland is en ook nog eens in het Caribisch gebied ligt, lijkt het vanzelfsprekend dat men moet genieten van de fraaie stranden en de lauwwarme zee...