Curaçao Sea Aquarium: zwemmen met dolfijnen

Curaçao Sea Aquarium
Curaçao Sea Aquarium

Het Sea Aquarium is zonder meer de moeite van het bezoeken waard, want het geeft je een goede blik op het onderwaterleven rond Curaçao. Het nieuwste project heet The Animal Encounters, een groot zeebassin waarin gevaarlijke en ongevaarlijke bewoners van de onderwaterwereld van dichtbij te bekijken én te voeren zijn. Elke dag worden rondleidingen en voedershows gehouden, kun je zelf de haaien en schildpadden voeren, ook duikend. Maar het leukst is toch wel dat je met de dolfijnen en zeeleeuwen kunt zwemmen. Wie hierin geïnteresseerd is, kan het beste vooraf reserveren, want ondanks de pittige prijs (69 $ met zeeleeuwen, 159 $ met dolfijnen) zijn er zeker in het hoogseizoen veel gegadigden voor deze attractie.

Alleen een persoonlijke kennismaking (meet and greet) met een dolfijn of zeeleeuw is goedkoper, maar toch nog steeds respectievelijk 39$ en 79 $. The Dolphin Academy is de naam van de afdeling van het Seaquarium die zich met het trainen van de dolfijnen bezighoudt. Om deel te kunnen nemen moet je minstens 1.30 meter zijn en goed kunnen zwemmen. Bekende Nederlanders zoals prins Willem-Alexander, Màxima en Marco Borsato gingen je al voor.

Vanaf 8.30 uur ’s ochtends kun je je melden bij de balie van de Dolphin Academy. Er is een verkleedruimte, je moet uiteraard zwemkleding aan en vervolgens krijg je een paar zwemvliezen en een reddingsvest aangemeten.

De trainster neemt daarna eerst de spelregels door: dolfijnen zijn grote, sterke dieren die in principe vriendelijk zijn, maar niet alles toestaan. Zo mag je de dolfijnen tijdens het zwemmen wel aanraken aan de zijkant, maar het gebied in de buurt van ogen en bek moet worden vermeden. Je moet proberen altijd in beweging te blijven en te zwemmen in dezelfde richting die de dolfijnen aanhouden. Dus met ze méézwemmen en zeker niet op ze af. Onder de indruk van alle waarschuwingen en instructies, gaan de zwemmers daarna een afgezet zeewaterbassin in, waarin de dolfijnen al rondzwemmen. Per twee dolfijnen mogen er maximaal zes zwemmers tegelijk in het water.

Dankzij de flippers kun je de dolfijn goed bijhouden en een eindje samen opzwemmen, terwijl je de dikke, vettige dolfijnenhuid bevoelt en aait. De ogen van de dolfijn zijn het grootste deel van de tijd onder water, wie hoopt op intens contact zal teleurgesteld zijn. De dolfijnen lijken vooral gericht op de trainster: op haar signaal kunnen ze naar de kant komen om een visje in ontvangst te nemen. Vervolgens kun je de dolfijnen een aantal kunstjes laten doen. Het meest spectaculair is de opdracht waarbij de deelnemer watertrappelt met uitgespreide armen en twee dolfijnen, aan beide kanten een, hun rugvin tegen die armen duwen. Je wordt enigszins boven water getild en in vliegende vaart meegenomen naar de kant. Een badpak uit een stuk is aan te bevelen: door de snelheid hangt een bikinibroekje zo op je enkels.

Zorg ervoor dat je gezelschap op de kant foto’s voor je maakt, want ook de foto’s van de huisfotograaf zijn pittig geprijsd. Die fotograaf heeft er dan ook baat bij zijn positie te bewaken, bij sommige gelegenheden is het zelfs verboden om zelf te fotograferen. Schrale troost; de opbrengst van de foto’s gaat in dat geval naar een goed doel.

Toegang tot Sea Aquarium 13,50 $., kinderen t/m 12 jaar 7,50 $. Sea Aquarium, www.curacao-sea-aquarium.com of tel. 4616666.

The Dolphin Academy, www.dolphin-academy.com of tel. 4658900

Andere Bezienswaardigheden op Curaçao