Gevaarlijke onderwatersituaties

Houd afstand van Murenen
Houd afstand van Murenen (afbeelding: groene Mureen), ©LASZLO ILYES from Cleveland, Ohio, USA

Als je goed oplet en je gezond verstand gebruikt, is het onderwaterleven rond Curaçao niet gevaarlijk. Ook is het grootste deel van de tropische vissen ongevaarlijk, maar afstand houden is wel zo verstandig. Hier een lijstje van onderwaterleven waar je bij zwemmen of snorkelen goed op moet letten:

– Murenen. Ze bijten vaak als ze hun woonomgeving verdedigen, het is daarom niet verstandig in holen en spleten bij de rifwanden of onder koraalkoppen en rotsen te porren.

– Schorpioenvis of schommelvis. Zijn zeer goed gecamoufleerd en leven tussen rotsen en koraal. Ze hebben venijnige rugstekels en ook de vinnen zijn behoorlijk giftig. Het is gevaarlijk om deze vissen aan te raken of er op te trappen.

– Snappers. Ze worden veel gegeten en het is leuk om ze te voeren, maar pas op, want ze hebben scherpe tanden. Snappers niet voeren dus.

– Haaien. Hier is iedereen altijd bang voor, maar er is al decennialang geen haaienaanval gerapporteerd op Curaçao. Ze worden zelden gespot. Bij de waargenomen exemplaren gaat het vaak om de verpleegsterhaai die een slaapplaats vindt onder richels en in grotten.

– Pijlstaartrog. Deze roggen verschuilen zich door zich deels in te graven in het zand. Daardoor zijn ze moeilijk te zien. Let dus op waar je gaat en staat. Ze hebben een giftige stekel op het achterstuk van hun staart.

– Zee-egel. Dit stekelige dier kan veel pijn veroorzaken wanneer je erop trapt. De stekels hebben weerhaken en zijn moeilijk te verwijderen als ze afbreken en zich onder de huid nestelen. Het beste is dan helemaal niets te doen. Het brandend gevoel verdwijnt na enkele uren en in je lichaam lossen na verloop van tijd de weerhaakjes vanzelf op.

– Vuurkoraal. Een aanvaring met vuurkoraal kan een brandend gevoel veroorzaken. Gewoonlijk verdwijnt dat binnen enkele uren. Urine of plaatselijk verkrijgbare ‘meat tenderizer’ kunnen de pijn verlichten.

– Koraalverwondingen. In contact komen met vrijwel alle soorten koraal resulteert vaak in een snee of schaafwond die pas na dagen zal genezen. Vermijd het aanraken van koraal, natuurlijk ook om het koraal zelf niet te beschadigen. Als je toch een wond krijgt, voorkom dan een infectie door de wond zeer zorgvuldig schoon te maken.

– Sponzen. Sommige sponzen, zoals de ‘do-not-touch-me’ sponzen, hebben cellen die een brandende prikkeling veroorzaken wanneer ze worden aangeraakt. Het brandend gevoel zal waarschijnlijk binnen een uur verdwijnen.

– Vuurwormen. Dit zijn stekelharige diertjes vol pijnlijk stekende cellen. Blijf op afstand en raak ze niet aan!

Overige informatie over duiken op Curaçao

  • Tien regels voor de duiker

    Een fraaie, maar bij aanraking gevaarlijke Koraalduivel, Curacao
    1. Overschat jezelf niet. Duiken hoeft niet gevaarlijk te zijn, maar is het soms wel. Meestal als de duiker zich niet aan de regels houdt.2. Duik nooit alleen!...