Wandeling door Punda met de drijvende markt en de Marshe Bieu

De Handelskade aan de Punda-zijde van de Sint Annabaai
De Handelskade aan de Punda-zijde van de Sint Annabaai, ©Mtmelendez at English Wikipedia

Het is een kleine excursie, maar wel een leuke: een wandeling door Punda met een bezoek aan the floating market, de drijvende markt, aan de Sha Caprileskade. Venezolaanse kooplieden komen hier in kleine vissersbootjes met verse produkten bestemd voor de Curaçaose huishoudens. De kooplieden zijn vaak wekenlang van huis en slapen in hun bootjes. Hun fruit en groenten liggen hoog opgestapeld, de prijzen zijn prima. Op de terugreis naar hun vaderland nemen ze vaak vaten Curaçaos water mee om daar te verhandelen.

Een stukje verder op het Waaigatplein is de overdekte (nieuwe) markt, waar ’s ochtends (tot 14.00 uur) door de lokale bevolking groenten, fruit, vis en ook handwerk verkocht wordt. Hier en daar kun je een vers fruitsapje drinken of een snack nemen en lekker rondkijken. De winkelstraten in Punda, tussen Waaigat, de Handelskade en het Wilhelminaplein, hebben zowel lokale winkels als de bekende merkwinkels, maar voor de laatste mode of haute couture ben je hier aan het verkeerde adres.

Leuk is een bezoekje aan het meest gefotografeerde gebouw in Punda: de parfumerie Penha aan de Handelskade bij het begin van de wereldberoemde pontonbrug, de Koningin Emmabrug. Dit opvallend geelgekleurde gebouw, een staaltje van Nederlandse koloniale architectuur, staat regelmatig in de steigers, omdat de verf door de zilte zeewind snel aangetast wordt.

Mocht je je wandeling willen uitbreiden en nog tijd over hebben, dan is een bezoek aan de Mikvé Israël-Emanuel Synagoge in de Hanchi Snoa (‘de synagogesteeg’) en het daarnaast gelegen Joods-Cultuur Historisch Museum aan te bevelen. Deze synagoge is de oudste synagoge op het westelijk halfrond die continu in gebruik is geweest en nu nog. Het zand op de vloer van de synagoge herinnert nog aan de (Portugese) tijd dat de voetstappen in het geheime gebedshuis gedempt moesten worden.

Tussen de middag is de temperatuur inmiddels hoog opgelopen en kun je het beste aanschuiven bij de Marshe Bieu (ook wel: Plasa Bieu), waar je tussen de Curaçaoënaren voor weinig geld veel en lekker lokaal eten krijgt. Of strijk neer op een van de caféterrassen op de Handelskade, waar je urenlang de (cruise) boten ziet komen en gaan. Je kunt natuurlijk ook het veerbootje naar de andere kant, Otrobanda, nemen of lopen over de wereldberoemde pontonbrug.

Zie voor meer informatie restaurants in het deel "Praktische informatie".

Andere Bezienswaardigheden op Curaçao