Bornholm

Swipe

Bornholm

Het buitenbeentje van Denemarken is een heerlijk eiland in de Baltische Zee, 190 km ten oosten van Kopenhagen en slechts 35 km van Zweden. Ronne (15.000 inwoners) is de hoofdstad.

Parel van de Oostzee

Bornholm heeft oogstrelende landschappen met een dramatische kustlijn, heuvels, bossen, kloven, meren en moerassen, uitgestrekte landerijen met vruchtbare akkers, mooie witte stranden en sfeervolle dorpjes. De eilandbewoners, van wie een groot deel leeft van de visserij, zijn er trots op dat Bornholm veruit de meeste zonuren van heel Denemarken ontvangt.

Bornholm was in de ijzertijd al een belangrijk handelscentrum in de Baltische regio. Uit oude Romeinse munten die er gevonden zijn blijkt dat er ook relaties waren met de rest van Europa. Met Nederland heeft Bornholm een recentere historische band. Vlak na de Tweede Wereldoorlog waren veel Nederlandse kinderen een tijdje te gast bij Bornholmse gezinnen om aan te sterken. Nederlanders komen er nu nog weinig, Duitsers, Zweden en Polen des te meer.

Bornholm werd zelf overigens ook bezet door de nazi's. Aan het eind van de oorlog weigerde de commandant van het Duitse regiment zich over te geven waardoor de Russen zich genoodzaakt zagen het eiland te bombarderen en te bezetten. Toen zij op hun beurt in 1946 opstapten hadden de eilandbewoners het eiland eindelijk weer voor zichzelf.

Geologisch gezien behoort Bornholm niet tot Denemarken. De bodem bevat veel oudere gesteenten dan de rest van het land. Aan de noord- en westzijde liggen hoge, uitgesleten kustrotsen, het zuiden is vlak met hier en daar wat duinen. Daar vind je ook de mooie zandstranden met rustig zwemwater. Bornholm is dunbevolkt en de meeste mensen wonen in Ronne. Je kunt er uitgebreid wandelen en fietsen.

Fietseiland

Fietsen kan langs speciale routes langs de kust en door de bossen of over oude spoordijken zonder een mens tegen te komen. Er zijn 9 uitgezette fietsroutes van maximaal 40 km waarbij je dwars door het binnenland gaat en allerlei landschappen aan je voorbij ziet trekken. De fietspaden van Bornholm lenen zich trouwens ook uitstekend voor een tochtje per inline skates. Proef onderweg een bokking in een van de karakteristieke visrokerijen (ze zijn van verre herkenbaar aan hun hoge witte schoorstenen), eet er kersen in het voorjaar of geniet van de paddestoelen in het najaar. Dankzij het milde klimaat groeien er zelfs vijgen en abrikozen.

Typerend voor het eiland zijn verder de grappige witte ronde kerkjes die vroeger als vesting dienden. Hun witgekalkte dikke muren steken fraai af tegen de groene omgeving, heel fotogeniek. Aan de noordkant van Bornholm vindt je het 13e-eeuwse Hammershus, 'de dramatisch gelegen op een hoge klif en altijd open. Verder heeft Bornholm enkele aardige musea, zoals het ruime en lichte Bornholm Kunstmuseum met veel aandacht voor de Bornholmse School. Voor de kinderen zijn er onder andere een waterpretpark en openluchtmuseum.

Met de bus of trein reis je in drie uur van Kopenhagen naar Bornholm waarbij gebruikgemaakt kan worden van de snelle catamaran tussen Ystad en Ronne, een overtocht van slechts vijf kwartier. Vanuit Bornholm kun je per veerpont verder reizen naar Zweden of Duitsland nemen. Je kunt ook vliegen van Kopenhagen naar Bornholm.

www.bornholminfo.dk (toeristische informatie)

www.biking.dk (fietsen op Bornholm)

10 prachtige bestemmingen in Bornholm en Denemarken