Hans Christian Andersen (1805 - 1875)

Een portret van Hans Christian Andersen.
Hans Christian Andersen

De nieuwe kleren van de keizer, Duimelijntje, Het meisje met de zwavelstokjes, De prinses op de erwt, Het lelijke jonge eendje - de sprookjes van Andersen, wie is er niet mee opgegroeid? Andersen was een begenadigd verteller en zijn verhalen getuigen van groot psychologisch inzicht. Ze worden wereldwijd in 145 talen gelezen door miljoenen kinderen en volwassenen.

Minder bekend is dat Denemarken's nationale trots ook gedichten schreef, toneelstukken en reisdagboeken. Daarbij was hij ook nog een kundig papierknipkunstenaar. Je vindt H.C.A., zoals hij vaak liefdevol genoemd wordt, en figuren uit zijn sprookjes terug in iedere souvenirwinkel van Denemarken.

Hans Christian, geboren in Odense als zoon van een arme schoenmaker en een wasvrouw, was in zijn jeugd een wat schuwe, introverte dromer. Net als zijn vader was hij gek op toneel en aanvankelijk vastbesloten om acteur te worden. Toen Hans 11 jaar oud was overleed zijn vader aan tbc. Zijn moeder kon de situatie niet aan en raakte aan de drank. Ze had er weinig bezwaar tegen dat Hans op veertienjarige leeftijd het ouderlijk huis verliet om in Kopenhagen zijn geluk te beproeven. Met het acteren wilde het daar niet erg lukken maar dankzij een koninklijke studiebeurs kon Andersen zich helemaal gaan wijden aan het schrijversvak.

Zijn toneelstukken, gedichten en romans werden matig ontvangen, maar zijn sprookjes waren meteen een groot succes. Dit bracht Andersen tot in de hoogste kringen. Hij was een graag geziene gast bij adellijke families in en buiten Denemarken. Alles bij elkaar schreef hij 175 sprookjes, 50 toneelstukken, 800 gedichten, stapels reisverslagen en talloze korte verhalen. Andersen, die voortdurend verliefd was maar nooit trouwde, overleed in 1875 in Kopenhagen waar hij ook begraven werd.

Meer over Hans Christian Andersen lees je op www.andersen.sdu.dk. 

Gerelateerde onderwerpen

  • Festivals

    Jazzfestival in Kopenhagen
    De Denen zijn gek op (muziek)festivals. In de zomermaanden gaat er geen week voorbij of er is wel ergens een film-, theater-, dans-, jazz-, pop-, rock-, blues-...
  • Kersttradities

    In de Deense cultuur is er veel gezelligheid rond Kerstmis.
    De Denen zijn trots op hun cultuurgoed en hechten veel waarde aan tradities. Belangrijkste feesten zijn het Midzomerfeest rond 21 juni en vooral: Kerstmis (Jul...