Seeland (Sjælland)

Swipe

Roskilde

Het adellijke Roskilde, de oude hoofdstad van Denemarken (20 km ten westen van Kopenhagen), vierde in 1998 zijn duizendjarig bestaan maar waarschijnlijk was er al een nederzetting in de prehistorie. De vikingen maakten graag gebruik van het Roskildefjord, een handige route naar open zee. Waarschijnlijk werd de eerste Deense kerk hier gebouwd in 980. De komst van bisschop Absalon in de 12e eeuw en de bouw van de domkerk zette Roskilde pas goed op de kaart en maakte het voor enige tijd de hoofdstad van het Deense rijk.

De Reformatie betekende het einde van de zes kloosters en een terugslag voor de twaalf kerken die in oude documenten worden genoemd. De Zweedse bezetting, een pestepedimie en een paar grote branden maakten definitief een einde aan de gloriedagen van de stad. Maar in de 20e eeuw herstelde Roskilde zich als studenten- en toeristenstad. In de zomermaanden kan het er erg druk zijn maar zeker buiten het hoogseizoen is het een bezoek waard.

Vikingschipmuseum

Grootste trekpleister van Roskilde is het interessante Vikingschipmuseum. Zoals je van een schipmuseum kunt verwachten ligt het aan het water bij de haven. In het museum komt de geschiedenis van de woeste noormannen en hun uitmuntende zeemanskunsten weer tot leven.

Je kunt er in een grote hal historische schepen van dichtbij bekijken en er wordt een korte film getoond over de berging van een aantal van die schepen. Deze werden tussen 1040 - 1060 met opzet tot zinken gebracht en bedolven onder grote stenen om de vaargeul van het Roskildefjord ontoegankelijk te maken voor vijandige schepen. In de jaren zestig van de twintigste eeuw werden de brokstukken naar boven gehaald en met veel geduld in elkaar gepast.

Op het bijbehorende museumeiland is een scheepswerf waar doorlopend wordt gewerkt aan het herstel van oude schepen. Scheepsbouwers legden er eind 2004 de laatste hand aan een replica van een oorlogsschip, dertig meter lang en geheel vervaardigd met de technieken en het materiaal van duizend jaar geleden. Elektrische zagen en dergelijke kwamen er dus niet aan te pas. Acht mannen hebben er vier jaar aan gewerkt en er zijn 300 bomen voor gebruikt. Het zeil heeft rood-gele strepen, net zoals bij de vikingen.

Het is de bedoeling dat het schip in de nabije toekomst van Roskilde naar Schotland en Ierland gaat varen zodat experts kunnen nagaan hoe het schip zich op zee gedraagt. Een bijzonder project en erg leuk om te gaan bekijken. Maar het leukste is misschien nog wel dat je vanaf dit museum een tocht van een uur kunt maken op zo'n machtig zeilschip door de Roskildefjord, in de zomer zeker aan te bevelen

www.vikingeskibsmuseet.dk 

Grootste kerk

Nog steeds prominent aanwezig in het hart van de stad is de domkirke, de grootste kerk van Denemarken en door UNESCO tot werelderfgoed verklaard. En terecht want het interieur met Romaanse en gotische elementen doet ieders adem stokken. Indrukwekkend is het altaarstuk, gemaakt in Antwerpen. Op de 21 panelen zijn scenes uit het leven van Christus afgebeeld. Let ook eens op de klok boven de ingang: op de wijzers strijdt Sint Joris met de draak. Te midden van al dat schitterends liggen 38 Deense vorsten in hun praalgraven begraven.

Roskilde Festival

Eind juni, begin juli vormt Roskilde het decor van het Roskilde Festival, het grootste openlucht pop- en rockfestival van Europa met optredens van nationale en internationale sterren.

www.visitroskilde.com

Lejre Forsøgscenter

Zo'n 7 km ten westen van Roskilde ligt het Lejre Forsøgscenter (Experimenteercentrum), een levensecht openluchtmuseum in een mooi landelijk gebied. Jong en oud kunnen actief kennismaken met Denemarkens oudste geschiedenis. Met financiele steun van de Carlsberg Foundation (van het bier) is het centrum in 1964 gesticht als archeologisch onderzoekscentrum.

Wetenschappers, zowel van cultuurhistorische als natuurwetenschappelijke disciplines experimenteren er met oude levenswijzen, prehistorische kooktechnieken en landbouwmethoden. Vrijwilligers leven er in de zomervakantie in gezinsverband net zoals mensen uit de steentijd en de ijzertijd. Sommige hutjes worden dus echt bewoond. Leer zelf vuur maken, ga aan de slag met pijl en boog, dans mee op een vikingenfeest en zie van nabij hoe mens en dier leefden in vroegere tijdperken.

www.lejrecenter.dk

10 prachtige bestemmingen in Roskilde en Denemarken