Het zuiden: de hoogste bergtop en de langste stranden

Swipe

Tuineje

Tuineje, gelegen in de meest traditionele regio van Fuerteventura, is interessant vanwege zijn architectuur en geschiedenis. Het leven van de mensen hier en in de serene dorpen eromheen verschilt weinig met dat van een paar generaties terug. Tuineje had altijd een grote Moorse bevolking, nazaten van de slaven die de Spanjaarden meebrachten. Dit is hier en daar nog in de stijl van de woningen terug te zien, met torentjes en bogen.

Landbouw speelt in deze regio nog een bescheiden rol in de vorm van geitenboerderijen en enkele tomatenkwekerijen. De tomatenplanten zijn afgedekt met kunststof netten om ze te beschermen tegen de zon en de vogels. Veel van de tomatenkassen zijn echter in de steek gelaten door boeren die niet konden concurreren met de lage prijzen van Marokko en Spanje.

Legendarische piratenaanval

In de 17e en 18e eeuw had dit stadje veel te lijden van piraten die bij Gran Tarajal aan land kwamen. Bij een invasie in 1740 waren de eilanders de zeeschuimers echter te slim af. Een groepje dappere Majoreros, gewapend met slechts vijf musketten, hooivorken en ander landbouwgereedschap wist met hulp van dromedarissen een groep van vijftig Engelse piraten het hoofd te bieden. De zeerovers, die het op kerkschatten hadden voorzien, kregen na hun eerste schot eenvoudigweg niet de kans om geweren en kanon te herladen.

Aan Engelse zijde vielen ruim dertig slachtoffers, aan eilandzijde vijf. Met de veroverde wapens wisten de furieuze eilanders ook een tweede aanval succesvol af te slaan. Naïeve muurschilderingen in het mooie kerkje San Miguel Arcangel in het dorp zijn aan dit onderwerp gewijd. Twee in beslag genomen piratenkanonnen staat nog altijd te pronken bij de ingang van het Archeologisch Museum in Betancuria.

Malpaís Grande, natuurmonument

In het verschroeide, desolate gebied ten oosten van Tuineje ligt de Malpaís Grande, uitgestrekte lavavelden met her en der kleine vulkaankegels. Deze ‘slechtlanden’ ontstonden 15.000-10.000 jaar geleden bij uitbarstingen waarbij vulkanisch materiaal uitwaaierde tot aan de kust. Ongeschikt voor de landbouw liggen de gestolde lavazeeën er eeuwen later nog precies zo bij als kort na hun ontstaan. De uitgespuwde en opgehoopte lavabrokken zijn bedekt met een wonderlijk groene deken van vetplantjes (wolfsmelk, sodaplant) en mossen. Ook voor vogels zoals de roodborsttapuit vormt het terrein een aantrekkelijk leefgebied.

10 prachtige bestemmingen in Tuineje en Fuerteventura