Guesthouses en appartementen

Guesthouses
Guesthouses

Wie Gambia wil ontdekken kan dat het beste doen door zich zoveel mogelijk tussen de bevolking op te houden. Mensen die vaker naar Gambia reizen huren zélf een appartement of compound (waarover elders meer) of verblijven in zg. ‘guesthouses’, het beste te vergelijken met kamerverhuurbedrijven of pensions. In elke plaats zijn er diverse, in alle soorten, variërend van zeer eenvoudig tot goed. De eerstgenoemde categorie is echter veel talrijker vertegenwoordigd dan de laatste.

Er zijn guesthouses waar de gasten de beschikking hebben over een kamer met een tafel, twee houten stoeltjes en een bed. Stromend water en toiletvoorzieningen worden gemeenschappelijk gedeeld, airconditioning of ventilatoren zijn niet aanwezig, de ramen bestaan uit getraliede gaten in de muur. Voor een paar dalasis kan men hier overnachten.

Natuurlijk zijn er ook betere voorzieningen, maar zoals gezegd, het blijft eenvoudig, je mag niet al te hoge verwachtingen koesteren.

De betere guesthouses zijn veelal ontstaan uit initiatieven van buitenlanders die met de bovenstaande situatie werden geconfronteerd. In Fajara, Bakau, Kotu en Kololi zijn diverse plaatsen waar o.a. Belgen en Nederlanders tegen schappelijke tarieven hun deuren voor de minder veeleisende toerist geopend hebben. Behalve een slaapkamer beschik je in deze guesthouses over een (soms gemeenschappelijke) zitkamer; er is een eigen badgelegenheid en de keuken staat open als je zelf iets wilt klaarmaken.

‘Flight-only’-toeristen vinden bij aankomst op de luchthaven meestal wel iemand die onderdak aanbiedt. Men steekt een bordje op waarop dat duidelijk wordt gemaakt. Het transport naar het guesthouse is dan meteen geregeld, maar er bestaan geen verplichtingen.

De taxichauffeurs weten doorgaans ook wel waar men onderdak kan krijgen, het voordeel daarvan is dat er eventueel meerdere guesthouses bezocht kunnen worden.

Bij het vliegveld staat, nét als bij de hotels, een bord waarop de prijzen naar de diverse bestemmingen worden aangegeven. Toch maar even onderhandelen over de prijs.

Appartementen zijn op tal van plaatsen te huur, sommige worden door touroperators aangeboden, andere kunt u ter plekke boeken. De appartementen worden over het algemeen goed onderhouden, de meesten kun je het beste vergelijken met eenvoudige of wat luxere hotels, maar dan zonder ontbijt of warme maaltijd.

De beste manier om een appartement te boeken is door zelf te gaan kijken en te vergelijken. In Gambia speelt men in op de steeds groter wordende vraag naar appartementen die voor kortere of langere tijd ter beschikking moeten staan. Op tal van plaatsen zijn langs de grotere en doorgaande wegen borden geplaatst met verwijzingen naar appartementen.

Veel mensen kiezen ervoor om, als ze voor de eerste keer in het land zijn, een arrangement via een touroperator te boeken. Tijdens dat verblijf gaan ze op zoek naar een leuk appartement en bij een volgend bezoek boeken ze dat appartement zelf en maken gebruik van een ‘seat-only’-vlucht.

Gerelateerde onderwerpen

 • Cafés en restaurants

  Cafe's en restaurants
  Er zijn honderden cafés en restaurants in Gambia. Ze zijn niet allemaal even goed en een aantal, vooral landinwaarts, is zonder meer ongeschikt voor een bezoek....
 • Hotels in Gambia

  Ocean Bay hotel
  De meeste hotels liggen aan of dichtbij de kust in (de directe omgeving van) Banjul, Bakau (Cape Point), Fajara, Kotu, Kololi, Gunjur, Brufut, Tanji en Kartong....
 • Restaurants aan het strand

  Restaurants aan het strand
  Hoewel een groot aantal illegale ‘restaurants’ langs het strand van overheidswege is verwijderd, als u een strandwandeling maakt wordt u onderweg regelmatig...
 • Tracking

  Tracking
  Deze vorm van vakantie beleven is in Gambia nog niet écht ontdekt. Het land is buiten de (min of meer) begaanbare wegen vrijwel onontdekt, er ontbreken...
 • Zee en strand

  Zee en strand
  De stranden van Gambia liggen allemaal aan de Atlantische Oceaan of aan de monding van de rivier Gambia. De totale lengte van de kustlijn bedraagt slechts 50...