Zee en strand

Zee en strand
Zee en strand

De stranden van Gambia liggen allemaal aan de Atlantische Oceaan of aan de monding van de rivier Gambia. De totale lengte van de kustlijn bedraagt slechts 50 kilometer, maar dat is dan ook strand zoals u dat op wervende plaatjes tegenkomt. Brede zandstranden, soms met iets wat op duin lijkt eraan grenzend, elders met palmbomen en op enkele plaatsen met rotsen.

Vrijwel de gehele kust kunt u met een 4WD-auto berijden. Bij vloed en op enkele plaatsen waar kreken het land insteken moet u soms het strand verlaten.

De stranden zijn schoon en er is weinig vervuiling in het water. Het gevaar aan de kust schuilt in het getij. Er kunnen gevaarlijke stromingen staan en het is dan ook onverstandig om op een willekeurige plaats verder dan tot middeldiepte in zee te gaan.

In de hotelgebieden wordt gewaarschuwd tegen de stroming door middel van een (genormaliseerd) vlaggensysteem. Als er een witte vlag op het strand staat kunt u met een gerust hart gaan zwemmen. Staat er een blauwe of gele vlag, dan is het oppassen geblazen: als u geen geoefende zwemmer bent, ga dan niet verder dan tot uw middel het water in. Een rode vlag laat weten dat u het zwemmen beter kunt laten. Een van de genoemde vlaggen is altijd aanwezig. Als dat niet zo is, dan geldt: niet verder in zee dan tot uw middel en de kinderen nooit alleen in zee, zélfs niet om pootje te baden. Bandjes of vlindertjes vergroten het risico om door de stroom te worden gepakt.

Op enkele plaatsen is een strandwacht actief, zéker gedurende het seizoen. Een paar hotels hebben hun eigen strandwacht. Het zijn geoefende zwemmers met ter beschikking gesteld reddingsmateriaal die op regelmatige afstand de zee in de gaten houden. Een aantal loopt langs de vloedlijn, enkelen verplaatsen zich per fiets.

Let op: mochten mensen u benaderen met een verzoek om een financiële bijdrage voor de strandwachters of hun materiaal, dan is er waarschijnlijk werk aan de winkel voor de politie.

Als u een hotel aan de kust heeft (en dat is een aanrader) dan hoort u voortdurend het bulderen van de oceaan. De branding kan woest zijn, maar soms is het ook een genot om lekker mee te deinen op het ritme van de oceaan.

In het water ziet u de vissen zwemmen en een enkele keer hapt er een krab in uw teen. De schelpen zijn niet groot en evenmin van exotische schoonheid, maar er zitten fraaie exemplaren tussen.

De oceaan is visrijk en het is mogelijk om vanaf het strand uw geluk te beproeven. Vissers bieden soms aan om een dag met hen mee te varen of u kunt gebruik maken van een georganiseerde (vis)tocht. Houd er wel rekening mee dat de bootjes waarmee je de oceaan opgaat niet altijd even stabiel op de golven liggen, zodat u, als u gevoelig bent voor zeeziekte, beter aan wal kunt blijven.

Een alternatief wordt gevormd door een vistocht in de kreken of op de rivier.

Gerelateerde onderwerpen

 • Cafés en restaurants

  Cafe's en restaurants
  Er zijn honderden cafés en restaurants in Gambia. Ze zijn niet allemaal even goed en een aantal, vooral landinwaarts, is zonder meer ongeschikt voor een bezoek....
 • Guesthouses en appartementen

  Guesthouses
  Wie Gambia wil ontdekken kan dat het beste doen door zich zoveel mogelijk tussen de bevolking op te houden. Mensen die vaker naar Gambia reizen huren zélf een...
 • Hotels in Gambia

  Ocean Bay hotel
  De meeste hotels liggen aan of dichtbij de kust in (de directe omgeving van) Banjul, Bakau (Cape Point), Fajara, Kotu, Kololi, Gunjur, Brufut, Tanji en Kartong....
 • Restaurants aan het strand

  Restaurants aan het strand
  Hoewel een groot aantal illegale ‘restaurants’ langs het strand van overheidswege is verwijderd, als u een strandwandeling maakt wordt u onderweg regelmatig...
 • Tracking

  Tracking
  Deze vorm van vakantie beleven is in Gambia nog niet écht ontdekt. Het land is buiten de (min of meer) begaanbare wegen vrijwel onontdekt, er ontbreken...