Gran Canaria

Swipe

Architectuur en woningbouw

Architectuur op de Canarische Eilanden is verwant aan die van het Spaanse vasteland (vooral Andalusië) maar heeft ook Portugese, Britse, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse invloeden ondergaan. Dit is goed te zien in de vele kastelen, kerken en stadspaleisjes die de eilanden rijk zijn.

Op veel plaatsen doen de mensen er alles aan om hun erfgoed te behouden. Oude panden worden goed onderhouden en waar nodig gerestaureerd, met veel oog voor details. Interieurs van de kerken, in de loop der eeuwen verwoest door branden of piratenaanvallen en telkens weer herbouwd, vertonen vaak een mix van stijlen uit verschillende periodes. Arabische mudéjar-elementen zijn er ook te vinden, let maar eens op de plafonds. Zelfs in de eenvoudigste dorpskapelletjes zijn deze van hout en vaak mooi bewerkt.

Al snel na de verovering van de eilanden begonnen de Spanjaarden met de constructie van forten en andere militaire bouwwerken langs de kust in een poging piraten en andere ongewenste lieden van het eiland te houden. Veel van deze gebouwen zijn inmiddels verdwenen maar een paar staan er nog, zoals Castillo de la Luz in Las Palmas.

Daarna kwam de gotische stijl, onder andere terug te vinden in de Santa Ana-kathedraal in Las Palmas en de San Juan Bautista in Telde. In kerken van latere datum zijn stijlelementen uit de barok te herkennen.

Aantrekkelijke architectuur uit eind 19e, begin 20e eeuw is in Las Palmas te zien op Plazoleta de Cairasco. Ook voor fraaie staaltjes van moderne architectuur is Las Palmas de aangewezen plek, bijvoorbeeld de openbare bibliotheek en het Alfredo Kraus-auditorium.

Woningbouw

De Guanchen leefden voor een deel in grotten, een gewoonte die op Gran Canaria niet helemaal verdwenen is. Begrijpelijk, want een grotwoning heeft voordelen: binnen blijft het lekker koel in de zomer en op winterse dagen koelt het niet te veel af. Voor meer hedendaagse Canarische woonhuizen zijn de blokvorm en de houten luiken voor de vensters karakteristiek. Vaak wordt een deel van het donkere lavasteen waarmee men bouwt onder het witte stucwerk zichtbaar gelaten.

Grotere woningen hebben veelal een of meer houten balkons, soms fraai bewerkt. Hiervoor en voor de omlijsting van deuren en ramen gebruikt men de harde kern van de Canarische dennenboom. Woningen van de gegoede burgerij hadden vanaf de 16e eeuw vaak twee verdiepingen en een sfeervolle patio, soms met een fontein, omgeven door veranda’s en gedecoreerd met potten en bakken vol planten en bloemen. Overblijfselen van deze koloniale architectuur zijn te vinden in de oude stadscentra van met name Las Palmas en Teror.

10 prachtige bestemmingen in Gran Canaria