Gofio

Naast vis en vlees keren lokale producten als maïs, tomaten, bananen, uien en aardappels in vele gedaantes terug. Hetzelfde geldt voor geitenkaas, vers of juist wat ouder. Het basisvoedsel gofio zul je echter zelden op een restaurantmenu aantreffen.

Gofio was het hoofdvoedsel van de oorspronkelijke eilandbewoners en wordt eeuwen later nog steeds gewaardeerd. Het is een meelmengsel van graan (gerst, tarwe, maïs, maar ook rijst en erwten werden gebruikt) dat op een open vuur licht geroosterd wordt en daarna gemalen tussen de stenen van een windmolen. Met water, melk of wijn wordt er ten slotte een brijachtig deeg van gemaakt dat vroeger door arme boeren gegeten werd als ‘dagelijks brood’. Het was lang houdbaar en vulde de maag goed.

Inmiddels heeft ‘echt’ brood deze rol overgenomen. Gofio is echter nog niet vergeten en wordt als bijgerecht gegeten, in broodjes verwerkt of als bindmiddel in de soep gebruikt.

Gerelateerde onderwerpen

  • Eettradities

    Canarische maaltijd
    Zoals de meeste Spanjaarden houden de Canariërs niet van een uitgebreid ontbijt (desayuno). In de hotels wordt natuurlijk wel een ontbijt voor de gasten...
  • Groenten en fruit

    Op de markt in Las Palmas
    In de supermarkten zijn allerlei geïmporteerd fruit en groenten te koop maar de lokaal verbouwde producten hebben de meeste smaak. Deze zijn meestal niet...