Olijfolie

Olijfolie wordt ook ruimschoots gebruikt in de bekende Griekse salade
Olijfolie wordt ook ruimschoots gebruikt in de bekende Griekse salade, ©Wadood.marashi

De Griekse keuken is van oudsher supergezond. Dit komt door de grote hoeveelheden verse groenten en natuurlijk door het gebruik van de onmisbare olijfolie. Olijfolie bevat veel vitamine E en onverzadigde vetzuren.

Zonder olijfolie zou men in Griekenland niet kunnen. Alle gerechten worden bereid met een flinke plens ervan. Er wordt in gebakken, gefrituurd, gekookt en het wordt gebruikt als dressing voor salades. Zelfs desserts ontsnappen er niet aan.

Aan olijfolie worden ook medicinale krachten toegeschreven. Drink een kopje pure olijfolie ’s ochtends en je hoeft nooit meer naar de dokter, zegt men op Kreta. Volgens een oude traditie op hetzelfde eiland moet een bruidspaar brood eten dat gedrenkt is in de allereerste olie van het jaar. Zo zou het een vruchtbaar huwelijk worden.

Ook in de Grieks-orthodoxe kerk speelt olijfolie een grote rol. Tijdens de doopplechtigheid, bijvoorbeeld, wordt het kind ingesmeerd met olijfolie alvorens het ondergedompeld wordt in heilig water. Ook in talloze andere ceremonies wordt olijfolie gebruikt. Zo is het verschillende eilanden in de Egeïsche zee gebruik om bij storm enkele druppels heilige olie in de zee te sprenkelen. Dit zou de zee kalmeren.

Op het eiland Kreta, waar heel veel eersteklas olijfolie geproduceerd wordt, verbruikt men gemiddeld een liter olijfolie per persoon per week. Ter vergelijking: in Duitsland eet men slechts 185 gram per jaar! (zo blijkt uit cijfers van Eurostat uit 1996). De Kretenzers, die tot de gezondste mensen ter wereld behoren, noemen hun olie dan ook liefdevol ‘geschenk van de goden'. Er lopen dan ook heel wat krasse knarren van over de honderd rond op dit eiland! Homerus wist de olijfolie ook al op waarde te schatten door het 'vloeibaar goud? te noemen.

Griekenland is met driehonderdduizend ton olijfolie per jaar de derde na grootste olijfolieproducent ter wereld. Van de totale olijfolieproductie is meer dan vijfenzeventig procent extra virgin olijfolie. Die kwaliteit wordt gemeten aan de hoeveelheid ‘acidity' oftewel oliezuur per 100 gram olijfolie. Hoe lager het zuurgehalte des te beter en gezonder is de olijfolie. Olijfolie mag alleen extra virgin heten als de zuurgraad tussen de 0.1 en de 1 procent ligt per 100 gram olijfolie. Dit percentage moet de olie op natuurlijke wijze verkregen hebben. Er mag dus alleen het pure sap van de olijven in zitten en geen enkele andere toevoeging. Ter vergelijking: in Italië is vijftig procent van de olijfolie extra virgin en in Spanje dertig procent. De zuurgraad moet op het etiket vermeld staan.

Gerelateerde onderwerpen

  • Culinaire cadeautjes

    Een culinair cadeautje
    Het is absoluut niet de bedoeling de doodsteek toebrengen aan de Griekse souvenirbusiness. Op de eilanden zijn namelijk zeer aardige en originele souvenirs te...
  • De Griekse keuken

    Het typisch Griekse kritharáki
    Olympia- of Herculesschotels bestaan niet in Griekenland. De Griekse keuken is veel meer dan de borden vol gegrild vlees en tzáziki die in de Griekse restaurants...
  • Drinken

    Druiven persen om Griekse wijn te maken
    Van zichzelf vinden de Grieken dat ze geen grote drinkers zijn, maar toch spelen alcoholische dranken een grote rol in het sociale leven. Een maaltijd is niet...
  • Eet-etiquette

    Een Griekse dans tijdens de lunch is niet buitengewoon
    Eten is dé sociale gebeurtenis bij uitstek in Griekenland. Er wordt ook erg veel uit gegeten. Vooral op zondagmiddag gaat de hele familie piekfijn aangekleed...
  • Fast food

    Horizontaal ronddraaiend spit met lam op het Griekse eiland Kos
    Fast food kennen de Grieken al heel lang. Broodjes in alle soorten en maten en hartige hapjes van bladerdeeg zijn overal verkrijgbaar en een píta gýros op zijn...
  • Fruit

    Citroenen worden in grote aantallen verkocht op de Griekse eilanden
    Sappig fruit is er in overvloed te krijgen op de Griekse eilanden. Het zal alleen nooit in hartige gerechten worden verwerkt. Kip Hawaii of Schol Picasso daar...
  • Kleine hapjes

    Traditionele Griekse mézze
    Typisch Grieks, maar oorspronkelijk afkomstig uit de Arabische wereld zijn de mezzedákia of kortweg mézze. Ze zijn te vergelijken met de Spaanse tapas en worden...
  • Koffie

    Griekse koffiepotten
    Filterkoffie? Dacht het niet. Gelukkig zijn in de meer toeristische oorden en de grote steden inmiddels de Italiaanse cappuccino- en espressoapparaten in de wat...
  • Vasten

    Een rood ei als symbool voor het bloed van Christus
    In het Grieks-orthodoxe geloof speelt vasten een grote rol. Vooral de vastentijd voor Pasen, is zeer belangrijk. Veertig dagen lang mag er dan geen vlees, kaas...
  • Vegetariërs

    Aubergines op het eiland Rhodos
    Vegetariërs en liefhebbers van groenten komen zeker aan hun trekken op de Griekse eilanden. Groentes spelen namelijk de hoofdrol in de Griekse keuken.Tomaten,...
  • Verschillende soorten eetgelegenheden

    Tavérna
    Omdat eten zó ontzettend belangrijk is in de Griekse cultuur, bestaan er ook veel soorten eetgelegenheden. Wilt u echt lekker eten, mijdt dan de al te...
  • Vis en andere zeevruchten

    Octopus verschijnt in meerdere Griekse gerechten
    Verse vis is niet evident. Ook niet op de eilanden. Het gaat namelijk niet zo goed met de visserij in Griekenland. De zeeën rondom zijn redelijk leeggevist en...
  • Vleesgerechten

    Uit archeologische opgravingen op Santorini bleek dat slakken al geliefd waren in de oudheid
    De Grieken zijn dol op vlees, maar moeten niets hebben van het met hormonen en dierlijk voedsel opgekweekte vlees dat wij vaak voor onze neus gezet krijgen. Op...
  • Zoet, zoeter, zoetst

    Typisch Griekse taartjes en koekjes
    Grieken houden helemaal niet van zoet. Grieken houden van mierzoet. Het ene gebakje in de vitrine van de zacharoplastío (koffieshop/banketbakker), is nog zoeter...

Reactie toevoegen