Griekse Eilanden

Swipe

Zoet, zoeter, zoetst

Grieken houden helemaal niet van zoet. Grieken houden van mierzoet. Het ene gebakje in de vitrine van de zacharoplastío (koffieshop/banketbakker), is nog zoeter dan het andere. Fel gekleurde taartjes, knapperige koekjes of in suikerstroop gedrenkte bladerdeeghapjes zoals de overbekende baklavá met walnoten, Kaidáfia (herkenbaar aan de spaghetti-achtige sliertjes deeg) en galaktobouéko (bladerdeeggebak gevuld met pudding).

Het uitkiezen en opeten van de lekkernijen is een ritueel op zich waar soms een hele ochtend of middag voor wordt uitgetrokken. Altijd in gezelschap met een kopje sterke Griekse koffie en een glas water onder handbereik. Zoetigheden zijn helemaal verbonden met het sociale leven van de Griek. Het is dan ook erg onbeleefd om iets zoets dat je aangeboden wordt te weigeren. Zoet staat namelijk synoniem voor gastvrij.

Ook bij traditionele gelegenheden zoals bruiloften, doopfeesten, begrafenissen en naam- en feestdagen spelen zoetigheden de hoofdrol. Zo worden er bij bruiloften mooi ingepakte koekjes uitgedeeld en worden er tijdens het paasfeest naast het traditionele lam aan het spit op Paaszondag heel veel zoetigheden geserveerd. Bij herdenkingsdiensten voor de doden deelt men een mengsel van gewelde tarwekorrels, rozijnen, noten, granaatappelzaadjes, suiker en kaneel uit dat eerst gewijd is door de papás (Grieks-orthodox priester) en zoete traktaties zijn uiteraard een must op naamdagen.

De Griek en zijn zoetigheden zijn kortom onafscheidelijk. Men claimt zelfs dat zoet gezond is! In het geval van halvà, een soort cake van gestampte sesamzaadjes, is dat ook echt zo. Deze lekkernij bevat naast grote hoeveelheden suiker of honing ook veel ijzer, calcium, fosfor, proteïnen en zelfs vitaminen. Geen wonder dat deze verrukkelijke energiebom veel gegeten wordt tijdens de vastentijd.

10 prachtige bestemmingen in Griekse Eilanden