Egadische Eilanden/Isole Egadi

De haven van Levanzo, Isole Egadi
De haven van Levanzo, Isole Egadi, ©Hein56didden-Hein Didden

De Egadische Eilanden/Isole Egadi (5.600 inwoners), gelegen ten westen van Sicilië en te bereiken per veerboot van Tràpani naar de eilanden Favignana en Lévanzo (15 min.) en Marèttimo (45 min.).

Favignana, 6 km uit de kust en 19 km2 groot, is het grootste van de Egadische eilanden. De Romeinen noemden het Aegusa. De hoofdplaats Favignana (3.500 inw.) ligt aan een diepe inham aan de noordkust en wordt gedomineerd door het Castello Florio. Er zijn veel goede wegen en wandelpaden; van de Santa Caterina heeft men een mooi uitzicht. Boottochten om het eiland kunnen worden gemaakt, langs grotten en plaatsen voor onderwatersport. In de maand mei vindt de ‘Mattanza’plaats, de tonijnenvangst.

Lévanzo (300 inw.), 5,8 km2 groot en 12 km van Tràpani, is het kleinste eiland. Het dorp met lage witte huizen ligt aan de zuidkust. In de Grotta del Genovese op 30 m boven de westkust zijn rotstekeningen uit de Steentijd gevonden met voorstellingen van mensen en dieren.

Marèttimo (800 inw.), 12 km2 groot en 30 km van Tràpani, is bergachtig (Monte Falcone, 686 m) en begroeid met macchia-struikgewas. Er zijn vrijwel geen toeristische voorzieningen, wel zijn er interessante grotten en baaien.