Enna

Enna
Panorama op Enna, ©Urban

Enna (20.000 inwoners), op 930 m hoogte is de provinciehoofdstad. In de week vóór Pasen worden hier talrijke processies in traditionele kostuums gehouden, georganiseerd door ‘broederschappen’. De op bijna 1000 m hoogte gelegen stad wordt wel het ‘hart’ of de ‘navel’ van Sicilië genoemd, ook wel de ‘belvedère’ van het eiland, vanwege de panoramische ligging. In de oudheid was hier het centrale heiligdom van Demeter en Persephone gevestigd. Volgens de mythe heeft de god van de onderwereld, Hades, in het nabijgelegen meer van Pergusa Persephone geschaakt om haar als bruid mee te nemen. In het Lombardisch kasteel worden theatervoorstellingen gegeven.

Aan het centrale plein, Piazza Vittorio Emanuele, staat de kerk San Francesco met een 15e-eeuwse toren en met schilderijen uit de 16e en 17e eeuw. Bij het nabije Piazza Fr.Crispi is de belvedère met schitterend uitzicht op Calascibetta, de Madonie en de Etna. In het plantsoen staat een kopie van het beeld van Bernini ‘Schaking van Proserpina’. Over de Via Roma naar boven, langs de gotisch-Catalaanse Campanile di San Giovanni (15e eeuw) en het Palazzo Pollicarini, ook gotisch-catalaans, gaat de tocht naar het Piazza Mazzini. Daar staat de kathedraal uit 1307, later verbouwd. De façade heeft een toren en 3 deuren tussen massieve pilasters. Binnen zijn mooie houten plafonds, stucco van Pietro Rosso uit Bologna (1595), rijk versierde kapitelen, beeldhouwwerk van G.D.Gagini (1560) en schilderijen van Fr.Paladino in het presbyterium (16e eeuw). Het Museo Alessi achter de dom bevat antiek keramiek, munten, de kerkschat en middeleeuwse kunst. Open: mei-sept. dag. 8-20, okt.-apr. dag. 9-13 en 16-19 u.

Aan het einde van de straat, op het hoogste punt, staat het Castello di Lombardia, van de Lombardische lijfwacht van Adelasia, de vrouw van Roger I. Een monument herinnert aan de slavenleider Eunus. Het fort heeft Byzantijnse, Normandische en Hohenstaufen-elementen. Zes van de tien torens zijn bewaard gebleven. De hoogste is de Torre Pisano (uitzicht!). Op een binnenplaats worden ’s zomers theatervoorstellingen gegeven. Van de San Martino-binnenplaats is er toegang tot de woonvertrekken van Frederik III van Aragon. Ten noorden van het fort staat de Rocca di Cerere, waar Demeter (Ceres) vereerd werd. In een park in het zuidwestelijke deel van de stad staat de Torre di Federico, achthoekig, naar het voorbeeld van het Castel del Monte in Apulië, uit de tijd van Frederik II, 26 m hoog, 17 meter in doorsnede, met muren van 31⁄2 meter dikte. Het gebouw heeft mooie kamers met geribde plafonds.

Geschiedenis

De Grieken noemden haar Enna, de Romeinen Henna, de Arabieren Kasr Janna, in de Middeleeuwen was het Castrogiovanni; in 1927 werd de naam Enna hersteld. Ooit een Siculische versterking, werd Enna in de 5e eeuw v.C. gehelleniseerd. Dionysios van Syracuse veroverde haar in 403 v.C., de Romeinen kwamen in 258 v.C. In 136 v.C. begon hier de Slavenopstand onder leiding van de Syriër Eunus, bijgenaamd Antiochus. Deze beheerste op een zeker moment heel Sicilië. In 132 v.C. werd Enna na een lange belegering weer Romeins. De Byzantijnse generaal Belisarius nam de stad in 535 in. De Arabieren, die in 827 geland waren, konden Enna pas in 859 innemen. Veel oude gebouwen zijn toen verwoest. De Noormannen kwamen in 1087 onder Roger I en lieten veel Lombardische immigranten komen. Keizer Frederik II versterkte Enna verder. Frederik II van Aragon is hier gekroond tot ‘Koning van Trinakria’ in 1314. In 1943 ontstond veel schade door oorlogshandelingen.

Omgeving

Op 10 km naar het zuiden ligt het ovale Lago di Pergusa, waar Hades Persephone ontvoerde, toen ze bloemen aan het plukken was. Haar moeder Demeter kreeg de belofte, dat Persephone in het voorjaar op aarde terug zou komen. Er worden nu motorraces om het meer gehouden (!).