Erice

Erice
De oude stad Erice ligt op een berg, ©Patrice78500

Erice (1.500 inwoners) ligt 750 m boven zee. Deze zeer oude stad ligt hoog op een berg, de Mons Eryx uit de oudheid, van waar men een prachtig uitzicht heeft over de kust van W-Sicilië, Trápani en de Egadische Eilanden. De nauwe straten, de kerken en versterkingen hebben hun middeleeuwse karakter behouden.

Bezienswaardigheden

Een wandeling door deze interessante oude stad kan men het beste beginnen bij de Giardino del Balio in het ZO van de bebouwing, de plaats van de vroegere akropolis. Achter het park staat het Castello Pépoli en daarnaast het Castello di Vénere uit de 12e eeuw. Door de Via Roma bereikt men het Piazza San Giuliano voor een bezoek aan de kerk San Giuliano, gebouwd in 1076 tijdens Roger II. De Via Filippo Guarnotti voert naar de San Carlo-kerk uit de 17e eeuw en de San Pietro uit 1363. Aan het Piazza San Domenico staat de San Michele uit 1486, nu een researchinstituut. De nabijgelegen San Giovanni Battista heeft nog een gotisch-Normandische poort en bezit beelden van de Gagini’s (begin 16e eeuw). Langs de Via Cordici, de Via Fontana en de Via Salerno bereiken we het centrale plein, Piazza Umberto I. Hier staan het Stadhuis en het Stedelijk Museum. Dit bevat vondsten uit het neolithicum en de Punische, Griekse en Romeinse tijd, o.a. een hoofd van Aphrodite (4e eeuw v.C.), juwelen en beelden van Gagini e.a. Museo Cordici, open: ma.-za. 9-14 u. Op het plein ziet men verder de Chiesa del Carmine en het Palazzo Militari, beide uit het begin van de 15e eeuw. De Via Rabata in zuidwestelijke richting leidt naar de stadsmuren van 1000 v.C., gebouwd door de Phoeniciërs en de Elymi en later door de Carthagers versterkt. Nu bereiken we de hoofdkerk, de Chiesa Matrice met direct daarachter de Porta Trápani, de toegang tot de stad. De Chiesa Matrice, met een mooi roosvenster, is het belangrijkste gebouw van de stad. Het werd in 1314 gebouwd met materiaal, afkomstig van oudere gebouwen, gewijd door Frederik van Aragon en door hem voorzien van een klokkentoren (1312), die tevens voor de verdediging diende. De gotische portico werd in 1426 aangebouwd. De kerk bezit een beeld van Maria uit 1469 door Francesco Laurana en een marmeren altaarstuk van Giuliano Mancino uit 1533.

Mythe en geschiedenis

De Mons Eryx, genoemd naar de zoon van Poseidon en Aphrodite, was sinds onheuglijke tijden de zetel van een heiligdom, van de ‘Moedergodin van Eryx’ van de Phoeniciërs en de Elymi, vergelijkbaar met Astarte van de Carthagers, Aphrodite van de Grieken en Venus van de Romeinen. Volgens Vergilius bezocht Aeneas op zijn zwerftocht van Troje over zee behalve Carthago ook de berg Eryx en stichtte daar een tempel voor zijn moeder Venus. Segesta, waar Eryx onder ressorteerde, daagde volgens Thucydides de Atheners uit tot hun expeditie naar Sicilië, door de Atheense gezanten de enorme rijkdommen van de tempel van Aphrodite op de berg Eryx te tonen. In feite hadden ze allerlei voorwerpen verzilverd en verguld, waardoor ze veel kostbaarder leken dan ze waren. Er werden zelfs sieraden van andere steden geleend. Zo keerden de Atheners met opgetogen verhalen terug. Athene besloot toen Sicilië te veroveren. Zoals we weten is de Atheense vloot jammerlijk ten onder gegaan bij Syracuse (415 v.C.). Eryx was een Carthaagse vestingstad tot na de Eerste Punische Oorlog. In 260 v.C. had Hamilcar onder de berg de haven Drepanon (Trápani) gesticht. In 241 v.C. viel alles aan Rome toe. Later noemden de Noormannen de berg Monte San Giuliano, naar de overwinnaar op de Saracenen, Julianus. Pas in 1934 is de oude naam Erice in ere hersteld.