Klimaat en landschap

Typerend landschap op Sicilië
Typerend landschap op Sicilië, ©Adrian Valerius

Catania heeft de meeste zonne-uren van Europa, nl. 2528 per jaar. Het klimaat van Sicilië is ideaal voor het toerisme gedurende het hele jaar, maar vóór- en najaar zijn de beste seizoenen. ’s Zomers is het in de hoge delen en aan de kust aangenaam. De winters zijn mild; op de hellingen van de Etna wordt aan wintersport gedaan. Het klimaat varieert per streek, typisch Mediterraan aan de kusten, met zachte, vochtige winters en hete, droge zomers, vooral aan de zuidzijde. Hier voert de wind vaak droog stof aan uit de Sahara. In de bergen regent het vaker en zijn de winters koud, haast een continentaal klimaat.

De vegetatie is beperkt, door hitte, geringe neerslag, ondoorlatende bodem en branden. De mens heeft de grootste schuld, door het kappen van bos en het overbegrazen door geiten en schapen. De kusten van de Tyrrheense en de Ionische Zee zijn het interessantst. Tussen de rotsen liggen kleine vruchtbare en dichtbevolkte vlakten. Tegen de Etna liggen de citrustuinen tot 500 m hoogte, de olijfgaarden tot 700 m, de fruit- en wijngaarden tot 1200 m en daarboven nog loof- en naaldbomen tot 2000 m; nog hoger varens en mossen.

Het landschap in het zuiden wordt getypeerd door graanbouw met ‘masserie’ (grote boerderijen). De landarbeiders wonen bijeen in grote dorpen, soms ver van het akkerland.