Lentini

Lentini
De Ionisch-Griekse nederzetting Leontinoi in Lentini, ©Clemensfranz

Lentini (32.000 inwoners), 30 km ten zuidwesten van Catania, het Leontinoi uit de oudheid, ligt aan de rand van de Vlakte van Catania; er is veel citrusteelt.

De Ionisch-Griekse nederzetting Leontinoi werd na Katane (Catania) gesticht door Naxos in 730 v.C. De stad werd bedreigd door Syracuse en vroeg hulp aan Athene, maar de Atheners werden in 413 v.C. verslagen en Leontinoi werd verwoest en verlaten, totdat er nieuwe kolonisten uit Chalkis kwamen, bondgenoten van Syracuse. In 214 v.C. veroverde Marcellus de stad voor Rome, maar zij kwam niet meer tot bloei. In 848 werd ze opnieuw verwoest, nu door de Arabieren en tenslotte nog eens door de aardbeving van 1693.

De Chiesa Madre (17e-18e eeuw) is over een 3e-eeuwse grafkelder gebouwd. Het Archeologisch Museum bevat keramiek uit de bronstijd, Griekse en Siculische vondsten.

Opgravingen: 3 km ten zuiden van Lentini zijn de stadsmuren uit de 7e-5e eeuw v.C., de poort, de agora en een tempel met necropolis uit de 4e-3e eeuw v.C. opgegraven. Een kasteel uit de tijd van Frederik II ligt aan de noordzijde van de archeologische zone.