Módica

Módica
Módica Bassa, ©Vincent et Catherine

Módica (44.000 inwoners) op 400 m hoogte ligt 12 km ten zuidoosten van Ragusa. De schilderachtig tegen de voet van de Monti Eblei gelegen stad was ooit het Siculische Motyka. Na de aardbeving van 1693 moest veel worden vernieuwd; vandaar is er veel barok, zowel in de oude stad in het dal en de nieuwe op een richel.

Módica Bassa, de oude, lager gelegen stad.

De Chiesa del Carmine (15e eeuw) heeft een gotisch portaal en roosvenster en binnen een beeldengroep van Ant.Gagini (1530).

Chiesa S.Maria di Betlem met de Cappella del Sacramento in gotisch-renaissancestijl en een 8-hoekige koepel dateert uit ca.1550. De San Pietro uit 1720 toont een rijke barokgevel.

Het Museo Civico in een klooster aan de Via della Mercè bezit een archeologische verzameling, etnologica en schilderijen uit de 18e en 19e eeuw. Open: 9-13 u, zon- en feestdagen gesloten.

Módica Alta, de nieuwe, hoger gelegen stad.

De San Giorgio domineert de bebouwing. De huidige vorm is uit ca. 1730; een brede trap van 250 treden voert naar de façade met 5 deuren en een hoge toren, gebouwd door Gagliardi. De kansel met altaar-retabel van B.Niger (1573) is uit de vroegere kerk.