Mazarà del Vallo

Mazara del Vallo
Piazza della Repubblica in Mazara del Vallo, ©Angelo Romano

Mazarà del Vallo (46.000 inwoners) aan de zuidwestkust, een oorspronkelijk Phoenicische nederzetting, was de haven voor Selinunte. In 827 begon de verovering van Sicilië door de Arabieren hier. Zij maakten de stad tot hoofdstad van West-Sicilië, tot de Noormannen de macht in 1072 overnamen. Roger benoemde er een bisschop en een parlement van edelen. De vissershaven ligt aan de monding van de Mazaro, zuidelijker is de nieuwe haven voor de veerboten.

Bezienswaardigheden

De kleine Normandische kerk San Nicoló Regale op een verhoging bij de Porto di Canale (haven) uit de 11e of 12e eeuw heeft een Byzantijnse vierkante constructie, met een koepel op vier antieke zuilen. Aan de zuidkant van het havenfront staat het Paleis van de Malteser ridders uit de 16e eeuw, met een mooi portaal, nu stadhuis. Iets verder  noordwestwaarts is het Piazza Plebiscito, waar in het voormalige Jezuïetenklooster het Stedelijk Museum gevestigd is. Voorbij de Sant’Ignazio-kerk bereiken we de Piazza della Repubblica met de Fontein van San Vito, gemaakt door Marabitti in 1771 en omgeven door barokgebouwen: het Bisschoppelijk Paleis uit 1596, het Seminarium uit 1710 en tenslotte de kathedraal San Salvatore. Deze driebeukige kruisvormige basiliek met zuilen is door de Normandiërs in 1086 gebouwd, verbouwd na 1696 en van een nieuwe gevel voorzien in 1906. De O-apsis is nog van de oude kerk. Binnen staat een beeldengroep door de Gagini’s gemaakt (1537). In de apsiskapel hangt een 3 meter hoog houten crucifix uit ca. 1200, het oudste van Sicilië.

Het park van de Villa Garibaldi loopt langs de kustweg. Aan het einde ligt de ruïne van het Normandisch kasteel uit 1072. Over de Via Garibaldi komt men aan het plein met de Benedictijnerkerk Santa Veneranda, een rond gebouw met koepel en een imposante façade met twee torens. Op 2 km naar het Zuiden is een mooi zandstrand ‘Tonarella’.