Palazzolo Acreide

Palazzolo Acreide
Palazzolo Acreide, ©Clemensfranz

Palazzolo Acreide (9.000 inwoners) op 670 m hoogte, 35 km ten westen van Syracuse, is mooi gelegen in de Monti Iblei op de plaats van het antieke Akrai. Dit was de eerste satellietstad van Syracuse (664 v.C. gesticht); in vroeg-christelijke tijd een religieus centrum. De Arabieren verwoestten de stad in de 9e eeuw, de Noormannen herbouwden haar in de 12e eeuw en noemden haar Palazzolo. Na de aardbeving van 1693 werd de stad herbouwd in barokstijl.

Op Piazza del Municipio leidt een trap naar de mooie kerk San Sebastiano uit 1609. Aan de Corso Vittorio Emanuele staat het barokke Palazzo Judica met fraaie balkonconsoles. Aan het einde van de Corso is de Chiesa dell’Immacolata met een Madonnabeeld van Laurana uit 1470. Ten noorden van Piazza del Municipio staat de San Paolo aan Piazza Roma (Sinatra, 1750), met opmerkelijk front en toren. De Santissima Annunziata tenslotte heeft een rijk portaal met Korinthische zuilen.

Ten zuidwesten van de stad zijn de opgravingen van het antieke Akrai: een straat, een Grieks-Romeins theater (3e eeuw v.C.) bouleutherion (raadhuis) en agora (markt), naar het Z de tempel van Aphrodite en een Hellenistische necropolis.

Omgeving

33 km ten noordoosten van Palazzolo Acreide ligt, voorbij Ferla, de beroemde necropolis Pantálica, van de Siculi, ca. 5000 graven uit de 13e tot 8e eeuw v.C. De vondsten zijn nu in het Archeologisch Museum van Syracuse.