De Martorana en de San Cataldo

Martorana in Palermo
De Martorana in Palermo, ©Bobo11

Niet ver ten O van Quattro Canti staan aan het Piazza Bellini drie kerken, waarvan deze twee zeer bijzondere uit de Normandische tijd.

La Martorana/S.Maria dell’Ammiraglio. Het barokfront verbergt deze Normandische kerk met koepel uit 1143, gebouwd door Grootadmiraal George van Antiochië tijdens Roger II, een Grieks-katholiek van Arabische afkomst. De liturgie is nog steeds Grieks-orthodox. De klokkentoren in Arabisch-Normandische stijl, met polychroom inlegwerk, heeft vier verdiepingen met dubbele vensters, de hoogste twee met zuiltjes. De ingang onder de toren leidt naar een atrium met zuilen (17e eeuw). De fresco’s op het plafond zijn 17e-18e-eeuws. Op de zijmuren binnen zijn twee prachtige mozaïeken te zien: Roger II gekroond door Jezus (r) en Admiraal George aan de voeten van Maria (l). Deze weergave van de kroning was ooit voorbehouden aan de keizers van het Byzantijnse rijk, hetgeen de pretenties van de Noormannenkoningen tegenover Byzantium en de paus demonstreert.

Het interieur, oorspronkelijk een Grieks kruis met koepel en drie apsiden, heeft nu twee beuken en een druk versierde barokkapel (1686) op de plaats van de middelste apsis. De schitterende cyclus Normandische mozaïeken – de oudste van Sicilië, uit 1150 –is vervaardigd door Byzantijnse kunstenaars. Het hoofdmozaïek is Christus Pantocrator, verder worden aartsengelen, profeten, evangelisten in de koepel, apostelen, de geboorte van Christus, de dood van Maria, de Aankondiging en de Presentatie in de tempel op plafond en wanden weergegeven. Jammer genoeg is door herhaalde verbouwing een onevenwichtig geheel ontstaan. Koning Alfonso schonk de kerk aan de Benedictijner nonnen uit het klooster, gesticht door Aloisa Martorana, vandaar de naam van de kerk. Open: 8.30-13 en 15.30-19, zon- en feestdagen 8.30-13 u.

San Cataldo. Direct naast de Martorana staat de San Cataldo uit 1160, met haar rode koepel boven een decoratieve richel. Deze kerk was ook gebouwd door een staatsman uit de Normandische tijd. Toen Willem I zijn vader in 1154 opvolgde, benoemde hij Maio di Bari tot Grootadmiraal. Deze koos San Cataldo uit Trani in Apulië als patroon en koos een Latijns grondplan voor de drieschepige basiliek. Er zijn drie Arabische koepels boven het middenschip. Ook het kubusvormige exterieur met blinde bogen is Arabisch-Normandisch. Het eenvoudige interieur heeft een Normandisch vloermozaïek en Korinthische zuilen met mooie kapitelen. Open: ma.-vr. 9.15-15.30, za. en zo. 9-13 u)

Indien gesloten sleutel vragen bij koster Martoranakerk.