Het Noormannenpaleis/Palazzo Reale

Palazzo Reale in Palermo
Palazzo Reale in Palermo, ©Bernhard J. Scheuvens

Op de heuvel waar ooit Phoeniciërs, Romeinen en Byzantijnen woonden, bouwden de Arabieren in de 9e eeuw een paleis voor de Emir, het Alcázar. De straat van hier naar de haven werd Cassarò genoemd (nu Via Vitt.Emanuele). De Noormannen en Hohenstaufen verfraaiden en verbouwden het paleis en later gebeurde dat nog eens door de Spaanse onderkoning Maqueda in de 17e eeuw. Sinds 1947 komt hier het Siciliaanse parlement bijeen. De Torre Pisana is een restant van het Normandische exterieur, met blinde bogen. De ingang leidt naar een vierkante binnenplaats met rondom arcades en drie verdiepingen met ronde bogen, de Cortile Maqueda (1600). De trap voert naar het interessantste deel van het peleis, de Cappella Palatina op de eerste en de Appartamenti Reali op de tweede verdieping.

De Cappella Palatina, gewijd aan Petrus en Paulus, is het fijnste en meest harmonische voorbeeld van Normandische kunst in Palermo; het werd gebouwd voor Roger II tussen 1132 en 1140. De tweebeukige kapel met drie apsiden is bedekt met prachtige mozaïeken en heeft slanke bogen op Korinthische zuilen. Het Sanctuarium is omgeven door een marmeren scherm en een koepelplafond. Het schip heeft een fraai houten plafond met stalactieten, inlegwerk en inscripties, omstreeks 1143 door Arabische kunstenaars gemaakt. De vloer is met arabesken versierd. De wanden zijn bedekt met een cyclus van 12e-eeuwse Byzantijnse mozaïeken op een vergulde achtergrond. Ook in het Sanctuarium zijn mozaïeken (1143), evenals in de kapel met marmeren koningstroon aan het begin van het schip. Normandisch zijn ook de kansel en de rijk besneden Paaskandelaber. Open: ma.-vr. 9-12.30 en 15-17, zon- en feestdagen 9-10 en 12-13 u.)

Gesloten paasmaandag, 25 apr., 1 mei en 26 dec.

De Appartamenti Reali op de tweede verdieping zijn rijk versierd; in de Sala del Parlamento of Sala di Ercole vergadert het Siciliaanse parlement. Hier zijn fresco’s van Giuseppe Velasquez (1800). Het fraaist is Roger’s zaal, bedekt met mozaïeken van jachttaferelen (ca.1170).

Naast het Noormannenpaleis, aan het begin van de Via Vittorio Emanuele, staat de Porta Nuova (1584), gebouwd door Collepietro, ter herinnering aan het bezoek van keizer Karel V aan Palermo in 1535. De openingstijden veranderen nogal eens, omdat dit gebouw regeringszetel is; soms is de 2e verdieping voor bezoekers gesloten.