Het Palazzo Abatellis

Palazzo Abatellis
Palazzo Abatellis, ©Bernhard J. Scheuvens aka Bjs

Ten Oosten van Quattro Canti, aan het einde van Via Alloro, niet ver van de haven, werd in 1490 het Palazzo Abatellis gebouwd voor Francesco Abatellis, een hoveling van koning Ferdinand van Spanje, door M.Carnelivari. Het gotisch-Catalaanse gebouw heeft een rijkversierde ingang en een binnenplaats met loggia van twee verdiepingen. Thans is hier de Galleria Regionale della Sicilia gevestigd.

In zaal 2 hangt het topstuk ‘Triomf over de Dood’ (1400) door een onbekende meester gemaakt voor het hospitaal in Palazzo Scláfani. In zaal 3 is Moors aardewerk; zaal 4 toont 15e-eeuwse beelden, o.a. van Eleonore van Aragon door Fr.Laurana. In de zalen 5 en 6: Madonna’s en andere beelden van de Gagini’s. In zaal 10 werken van Antonello da Messina; vooral bekend is zijn ‘Annunziata’ uit 1474. Zaal 13 heeft Vlaamse kunst, zoals de triptiek van Jan Gossaert ‘Mabuse’ uit 1510. Open: ma.-za. 9-14, di. wo. do. ook 15-20.30, zon- en feestdagen 9-13 u.

Verder naar het Zuiden, achter de Via Lincoln, ligt het uitgestrekte park met exotische planten en decoraties van de Villa Giulia, aangelegd als rococotuin door N.Palma (1778). In het midden staat een fontein met zonnewijzer en een beeld ‘Genius van Palermo’ door Marabitti. Er naast ligt de Orto Botanico, begonnen in 1789, achter een poort met zuilen en een centrale koepel. Deze hortus is één van de belangrijkste van Europa, 11 ha groot. Van Het Foro Italico heeft men een mooi uitzicht op de Golf van Palermo.