Pantelleria, Isola di

Isola di Pantelleria
Het eiland Isola di Pantelleria, ©Mauro from Pavia, Italia

Het eiland Isola di Pantelleria (10.000 inwoners) ligt ruim 100 km ten zuiden van Sicilië en maar 84 km van Tunesië. De Montagna Grande (836 m) is een dode vulkaan; er zijn fumarolen en warme bronnen. De ‘Specchio di Venere’ (=spiegel van Venus) is een licht radioactief zoutmeer. Het reeds in de prehistorie bewoonde eiland werd in de 7e eeuw v.C. bezet door de Phoeniciërs, in 217 v.C. door de Romeinen, die het Cossyra noemden. Na de Vandalen en Byzantijnen kwamen in de 8e eeuw de Arabieren. Die bouwden ‘dammusi’, huizen met koepeldaken. In 1123 kwamen de Noormannen, later de Turken en werd het basis voor zeerovers. Het stadje Pantelleria (5.000 inwoners) aan de noordwestkust heeft een haven; het vliegveld ligt op 4 km ten zuidoosten.

Men kan een rondtoer maken van 40 km, langs het neolithische Mursia, de grafheuvels als op Sardinië de ‘nuraghi’, het haventje Scanzi, Balata dei Turchi, langs de Punta Levante en de Cala dei Cinque Denti terug naar de hoofdplaats. Een interessante excursie per boot gaat naar de Grotto dello Storto en de Faraglione Dietro Isola, kleine rotseilandjes. Pantelleria heeft enkele goede hotels en stranden met onderwatersport.

Verbindingen: veerboten van Tràpani, draagvleugelboten van Tràpani en Marsala, vliegverbinding van Rome en Tràpani en bussen op het eiland zelf.