Provincie Caltanissetta

Caltanissetta
Michele Tripisciano fontana del Tritone particolare in Caltanissetta, ©OppidumNissenae

Caltanissetta 

Caltanissetta (62.000 inwoners), op 535 m hoogte, provinciehoofdstad, gelegen op de kruising van de wegen van Enna naar Agrigento en van Palermo naar Catania. Het is de grootste stad van het binnenland. Er is mijnbouw van zwavel, kalium en magnesium. De naam komt van het Sicanische ‘Nissa’ en het Arabische ‘Qalat’ (=fort). Op Piazza Garibaldi in het centrum staat een Neptunusfontein en de kathedraal uit ca. 1600 met twee torens en fresco’s van W.Borremans uit 1720. Aan de noordzijde staat het stadhuis en daarachter het Palazzo Baronale Moncada (1625) in Siciliaanse barok. Aan de Via Cavour bij het station is het Museo Civico met antieke vondsten en het Museo Folcloristico, waar de mysteriegroepen voor de processie te zien zijn. Museum, Via Colajanni 3, open: dag. 9-13 en 15.30-19 u. In het oostelijke stadsdeel staat de San Domenico met werk van F.Paladino en Borremans. Aan het einde van de Via Angeli staat de S.Maria degli Angeli met gotische deur uit de 14e eeuw. Boven, op de rots, staat het Castello di Pietrarossa, ooit een Arabisch fort.

Geschiedenis

Volgens Thucydides is de Dorische kolonie Gela in 690 v.C. gesticht van Rhodos en Kreta uit. Het werd aanvankelijk Lindioi genoemd, naar Lindos op Rhodos, later naar de rivier Gelas. Zelf stichtte zij Akragas in 583 v.C. De tiran Hippokrates veroverde grote delen van O-Sicilië. Na zijn dood in 491 kwam Gelon aan de macht (491-478 v.C.). Gela werd de machtigste stad van Sicilië en veroverde zelfs Syracuse. Hiëro versloeg de Carthagers, samen met zijn stiefzoon Theron van Akragas, bij Himera in 480 v.C. De tragedieschrijver Aeschylos stierf in Gela in 456 v.C. In 405 v.C. werd Gela, na Selinunte en Akragas, door de Carthagers veroverd en verwoest, in 311 v.C. door de Syracusers onder Agathokles en tenslotte in 284 v.C. door de Mamertijnen en wel zo compleet, dat de ruïnes onbewoond bleven. Keizer Frederik II stichtte op deze plaats in 1230 Terranuova; sinds 1928 is de naam Gela weer ingevoerd. In 1943 landden hier de geallieerden.

Omgeving Caltanisetta

Monte San Giuliano

Op de Monte San Giuliano (727 m), 2 km noordwaarts, met prachtig uitzicht, zijn sporen uit de bronstijd gevonden. In 1900 is hier een groot Christusbeeld opgericht. Op 3 km naar het N staat de Badia di Santo Spirito, gesticht in 1086 door Roger I na zijn overwinning op de Saracenen.

Canicatti

Canicatti, 23 km ten zuidwesten (32.000 inwoners) op 460 m hoogte dateert uit de Arabische tijd. Het bezit een kasteel ‘Bonanno’.

Gela 

Gela (77.000 inwoners) heeft een glorieus Grieks verleden, maar is radicaal veranderd sinds de ontdekking van aardolie in 1956: raffinaderijen, nieuwe havens en woonwijken. Het Archeologisch Museum is de moeite waard.

Museo Regionale Archeologico van Gela

Het Museo Regionale Archeologico staat aan het einde van de Corso Vittorio Emanuele. Het bewaart vondsten uit Gela en de provincie Caltanissetta, van de bronstijd tot de Middeleeuwen. Belangrijke stukken zijn: een terracotta paardenhoofd uit de 5e eeuw v.C., een karyatide uit de 6e eeuw v.C., keramiek uit Korinthe en Athene en een grote muntencollectie uit de oudheid en de Arabische tijd. Munten uit Gela tonen de riviergod, een stier met een mannenhoofd. Vlakbij het museum ligt de O-Archeologische Zone. In het Parco della Rimembranza zijn resten van twee Dorische tempels uit de 5e eeuw v.C. De W-Archeologische Zone ligt 3 km van de stad. Er is een necropolis (5e eeuw v.C.) en de baden ‘Bagni Greci’. Bij Capo Soprano zijn antieke vestingwallen blootgelegd uit de 5e-4e eeuw v.C., gebouwd van kalksteen (onder) en kleiblokken (boven), 7-8 meter hoog. ’s Avonds zijn ze verlicht. Stranden: Lido La Conchiglia en Lido Eden, 10 km naar het noordwesten. Museum ’s zomers open: dag. 9-13.30 en 16-20, ’s winters dag. 9-13 en 15-18 u.

Griekse muren bij Capo Soprano

De Griekse muren bij Capo Soprano zijn te bezoeken van 9 tot een uur voor zonsondergang.