Ragusa

Ragusa, Sicilië
Ragusa, ©Antonio.scribano

Ragusa (67.000 inwoners), op 500 m hoogte, provinciehoofdstad, ligt op een bergrug W-O tussen de diepe dalen van de Torrente San Leonardo (N) en de Torrente San Domenico (Z). De stad bestaat uit twee delen met een vallei ertussen; in het oosten het lagere Ragusa Ibla, de oude stad, en in het W Ragusa Superiore, de nieuwe stad (18e eeuw).

De Siculische stad Hybla kwam in de 6e eeuw v.C. onder invloed van de Grieken. In de Byzantijnse tijd (6e eeuw) werd zij herbouwd door mensen uit Dubrovnik (toen: Ragusa) en werd Ragusa Ibla genoemd, naar Ragusa en Hybla. De aardbeving van 1693 veroorzaakte veel schade, waarna op het plateau in het W Ragusa Superiore werd gebouwd, met veel barok.

Ragusa Superiore

Van Módica door een mooi landschap langs de oude stad in de diepte komt men in de bovenstad. Aan de Piazza San Giovanni staat de imposante kathedraal (18e eeuw) met toren en mooi stucwerk. Het Museo Archeologico Ibleo bezit prehistorische, Griekse en Romeinse vondsten uit de streek; vooral interessant is de Attische keramiek, een Dorische karyatide en een vloermozaïek. Aan het einde van de Corso Mazzini staat de S.Maria delle Scale (18e eeuw) met gotische toren uit de 15e eeuw. Vóór deze kerk heeft men een prachtig uitzicht op de benedenstad. Hier begint de trap (scala) van 242 treden omlaag naar de oude stad. Archeologisch museum open: 9-14 en 16-19.30, zo.- en feestdagen 9-13 en 15-18.30 u.

Ragusa Ibla

Onder de trap ligt Piazza della Repubblica, waar weer een trap leidt naar de barokkerk Anime del Purgatorio. De Dom San Giorgio (18e eeuw) van R.Gagliardi, evenals die van Módica, is een mooi voorbeeld van Siciliaanse barok. Er is een convex front met pilaren en een rijkbewerkte klokkentoren. Binnen is een altaarstuk van Vito d’Anna uit de 18e eeuw. Iets verder aan de Piazza Pola staat de Chiesa San Giuseppe, ook van Gagliardi, met een rijk front, elliptisch grondvlak en mooi versierd interieur. Een gotisch gebeeldhouwd portaal van een verwoeste kerk geeft toegang tot het park met palmen. Daar is een belvedère met mooi uitzicht op het bergland. De met tegels bedekte toren is van de San Domenico. De Chiesa dei Cappuccini Vecchi bezit een doek van P.Novelli (17e eeuw). Voorbij het park ligt de opgravingszone van Hybla Heraia. Terug over de Piazza Chiaramonte met het Palazzo Chiaramonte en de 16e-eeuwse Chiesa di S.Francesco d’Assisi met een 13e-eeuwse gotische deur aan de westelijke gevel. Over de Via Mercato gaat men terug naar Piazza della Repubblica.