Segesta

De tempel van Segesta
De tempel van Segesta, geschilderd in1843 door Cole Thomas, maar ook nu nog in dezelfde staat!

Segesta, ca. 35 km ten oosten van Tràpani bij de snelweg naar Palermo gelegen, is één van de grootste bezienswaardigheden van Sicilië.

De tempel

De eenzaam gelegen indrukwekkende Dorische tempel van Artemis, buiten de vroegere stadsgrenzen, was opgericht door een Attische bouwmeester omstreeks 425 v.C. Zij is nooit voltooid. Op een oppervlak van 58 bij 23 m staan 14 ongecanneleerde zuilen aan elke lange zijde en 6 aan de korte zijden. De tympanen zijn ook nog gaaf.

Het amfitheater

In een half uur loopt men omhoog naar de plaats met prachtig panoramisch uitzicht, waar het theater is blootgelegd, in een natuurlijke holte in de heuvelwand. Dit best bewaarde theater dateert uit de 3e of 2e eeuw v.C.; het is omstreeks 100 v.C. door de Romeinen verbouwd. De halfronde cavea is in de rots uitgehouwen. Er zijn 20 rijen zitplaatsen; de diameter is 63 meter. Van dit hoge punt kan men tot aan zee kijken. Het beeld wordt echter wel wat verstoord door de autostrada, die door het dal is aangelegd. Parco archeologico Segesta open: 9 tot 13 u. voor zonsondergang; pendelbus naar amfitheater.

Geschiedenis

De Elymische stad Segesta was lange tijd bondgenoot van Carthago en vijandig ten opzichte van de Griekse kolonie Selinunte. Volgens de legende is Segesta gesticht door Aeneas, na zijn vlucht uit Troje. Het was vooral Segesta, dat de Atheners verleidde tot de eerste expeditie ter verovering van Sicilië, door zich rijker voor te doen dan ze in feite was (zie ook bij Erice). Segesta versloeg Selinunte in 410 v.C. In 263 v.C. werd de stad direct bondgenoot van Rome. De ondergang kwam nadat de Romeinse gouverneur Verres de stad had laten plunderen in 73 v.C. Vandalen en Saracenen deden de rest. De stad verdween volledig, ook door aardbevingen. Slechts de tempel en het amfitheater hebben de eeuwen doorstaan.