Taormina

Taormina
Taormina, ©Giovanni Dall'Orto

Taormina (10.000 inwoners), op 200 m hoogte boven zee aan de oostkust, op een rotsterras met uitzicht op de Etna, is sedert de 19e eeuw Sicilië’s bekendste vakantieoord. De plaats ligt tussen weelderige vegetatie, heeft een mild klimaat en een interessante historie. Ondanks de vele souvenirwinkels is het een aangename en goed geoutilleerde verblijfplaats. Men maakt het stadscentrum autovrij; een tunnel en nieuwe parkeerplaatsen houden het autoverkeer op afstand.

Bezienswaardigheden

Van de kustweg bij Capo Taormina leidt de Via Pirandello met steile kronkels omhoog, langs de Belvedère (r), het parkeerterrein (l) en de kabelbaan omlaag naar Milazzo (r), tot de Porta Messina en het Piazza Vittorio Emanuele, waar de oude stad begint. Hier was ooit de agora (markt). De hoofdstraat, de Corso Umberto loopt tot de Porta Catania; het is de flaneer- en winkelstraat. Buiten de Porta Messina staat de Chiesa di San Pancrazio op de plaats van de tempel van Jupiter Serapis. Rechts rijst het Palazzo Corvaio op (1400) met een Saraceense toren uit de 10e eeuw, het best bewaarde paleis van de stad. Het front met kantelen heeft tweelingvensters met zuiltjes; links leidt een gotisch portaal naar een binnenplaats met reliëfs. De gotische hal wordt gebruikt voor exposities. Links van het palazzo staat de 17e-eeuwse Chiesa Santa Caterina, waarachter de overblijfselen liggen van het Romeinse Odeon. Tegenover Palazzo Corvaio leidt de Via del Teatro Greco naar Hotel Timeo, waar veel beroemdheden hebben gelogeerd. De straat leidt naar het Griekse Theater uit de 3e eeuw v.C., later verbouwd door de Romeinen. Het podium is even hoog als de hoogste zitplaatsen. Het uitzicht door een gat in de achterwand op de Etna behoort tot de beroemdste van heel Italië. ’s Zomers worden er concerten gegeven. Theater open: 9 tot een uur voor zonsondergang. Terug naar de Corso Umberto en linksaf door de Vicolo Naumachia bereikt men de Naumachia, een zware bakstenen muur met nissen uit de Romeinse keizertijd, 120 m lang. Deze heeft echter niets van doen met een Naumachia, een met water gevulde arena, waar zeeslagen werden nagespeeld. Verder langs de Corso komt men op Piazza IX Aprile met de kleine gotische Sant’Agostino-kerk (1448) met klokkentoren. Rechts boven een trap staat het Palazzo Ciampoli (1412) en iets verder het Stadhuis.

Dan bereikt men de Kathedraal San Nicola, gesticht door de Hohenstaufen in de 13e eeuw. Het ongepleisterde exterieur met kantelen is het oudst. De barokdeur en de fontein op het plein zijn uit 1635. Binnen zijn de drie beuken gescheiden door zware zuilen, die spitsbogen dragen. Er hangen schilderijen van A.Giuffré en Saliba uit ca.1500.

De Corso eindigt bij de Porta Catania uit 1400, met het wapen van Aragon versierd. Dichtbij staat het Palazzo Duca di Santo Stefano (ca.1400) met gotische dubbelvensters en mooie steenversiering langs de dakrand. Er worden concerten gegeven en tentoonstellingen gehouden. De Badia Vecchia ten noorden van het Domplein is uit dezelfde tijd. Ten zuiden van het Domplein staat het grote ex-klooster San Domenico uit de 16e eeuw, nu een luxe hotel met fraaie tuin boven zee. De Via Roma leidt naar de prachtig gelegen romantische Giardino Pubblico aan de Via Comunale.

Geschiedenis

De Siculi vestigden zich op Monte Tauro, waar nu het kasteel staat. In 396 v.C. stichtte de Carthager Himilkon de vesting Tauromenion. Daarna wisselde de stad enige malen van bezitter, tussen Carthago en Syracuse. In de Romeinse keizertijd bloeide zij op en werden er mooie gebouwen neergezet. In de 19e eeuw brak een nieuw tijdperk aan door het zomer- en wintertoerisme door de rijken uit Engeland en Duitsland. Thans heeft ook het massatoerisme er bezit van genomen; desondanks is het er aangenaam, met talrijke recreatieve voorzieningen.

Omgeving

Parallel boven de Corso Umberto loopt de Circonvallazione. Een trapstraat voert omhoog naar de Madonna della Rocca en verder naar het Castello op 400 m hoogte, op de Monte Tauro, waar ooit de Griekse Akropolis was. Hier heeft men een prachtig uitzicht. Het kasteel kan ook worden bereikt over de kronkelweg richting Castelmola. Dit bergdorp op 530 m is fraai gelegen, 5 km van Taormina.

De Gola d’Alcàntara, het bekende kloofdal, ligt op 15 km ten noordwesten van Taormina. (Zie bij Alcàntara). Het badplaatsje Mazzarò ligt 3 km ten noorden aan zee, van Taormina over een trapstraatje of per kabelbaan bereikbaar; ook over de bochtige Via Pirandello en de S.s.114.