Termini Imerese

Termini Imerese
Termini Imerese, ©Bernhard J. Scheuvens

Termini Imerese (25.000 inwoners), op 36 km ten oosten van Palermo aan de weg naar Cefalù, is een minerale badplaats in de heuvels onder de Monte Calógero gebouwd, 16 km van het Oudgriekse Himera. De ‘thermai’ of warme bronnen waren al in de oudheid bekend. Nu heeft de stad ook een drukke haven en industrie (petrochemie, voedingsmiddelen). Toen Himera door de Carthagers werd verwoest, vluchtten de resterende bewoners naar de kustplaats, die sedertdien Thermai Himeraiai genoemd werd en tijdens de Romeinen Thermae Himerenses. De bronnen waren befaamd bij Romeinen, Saracenen en Normandiërs.

Tegenover de Dom uit de 15e eeuw staat het vroegere hospitaal ‘Fatebene Fratelli’ uit de 14e eeuw, nu museum. In de S.Maria della Misericordia aan Piazza Umberto I is een triptiek van Da Pesaro uit 1453. In het park van Villa Palmeri aan de Via Garibaldi zijn resten van het Romeinse forum en het amfitheater gevonden. In de benedenstad staat de Albergo delle Terme op de plaats van de Romeinse baden.

Omgeving

Het stadje Cáccamo (9000 inwoners) op 520 m hoogte, is schilderachtig gelegen in de bergen, 10 km ten zuiden van Termini Imerese en te bereiken over een kronkelende weg met mooie uitzichten. Op het hoogste punt staat het kasteel, gebouwd door de Chiaramontes in de 12e eeuw. De Chiesa Madre is uit de Normandische tijd, maar daarna nogal eens verbouwd.