Tindari, gemeente Patti

Tindari
Zandstrand en lagune van Tindari, ©Clemensfranz

Tindari 70 inwoners, 280 m hoog aan de noordkust, ligt 36 km ten westen van Milazzo. Bovenop een 280 m hoog klif lag hier het Griekse Tyndaris, met daaronder de Mare Secco, een ver in zee uitstekend zandstrand met lagune. Behalve voor de belangwekkende opgravingen komt men er voor de bedevaartskerk van de Zwarte Madonna.

Opgravingen

Bij de ingang ziet men de stadsmuur met de Porta Principale uit de 3e eeuw v.C. Van het Piazza Belvedere gaat de Via Teatro Greco langs de begraafplaats en rechtsaf naar de wijk met woningen en winkels (tabernae). Interessant is vooral de Casa Romana (1e eeuw v.C.) met peristylium en mozaïekvloer. De Basilica (1e eeuw v.C.) in Grieks-Romeinse mengstijl was de toegang tot de agora (forum) en werd voor vergaderingen en rechtszittingen gebruikt. Langs het Antiquarium bereikt men het prachtige Teatro Greco. Het ligt op een heuvel boven zee, dateert uit de 4e eeuw v.C. en is door de Romeinen verbouwd tot een ommuurd gladiatorenstrijdperk. In juni worden hier antieke spelen opgevoerd. Aan het einde van Piazza Belvedere ligt de bedevaartskerk Santuario della Madonna Nera. Het moderne gebouw huisvest het oude zwarte beeld met de inscriptie ‘Niger sum sed formosa’ (Ik ben zwart maar mooi). Opgraving open: 8.30 tot twee uur voor zonsondergang.

Geschiedenis

Tyndaris werd vrij laat gesticht, nl. in 396 v.C. door Dionysios van Syracuse, als vesting tegen de Carthagers. De stad werd genoemd naar koning Tyndareos van Sparta, wiens vrouw Leda de moeder was van de goddelijke tweeling Castor en Pollux. De gevonden munten tonen de tweeling als hoofden of als sterrenbeeld. De Zwarte Madonna kwam volgens de overlevering uit Constantinopel naar Sicilië in de 8e of 9e eeuw. Het schip liep bij Tindari aan de grond en kwam pas los toen het beeld was uitgeladen. De kapel is meermalen vernield; de huidige, met koepel, is uit onze tijd.