Andere bekende villa's en tuinen in Toscane

Palazzo Pfanner, Lucca
Palazzo Pfanner, Lucca, © louis-garden / Louis-garden/attribution / Wikimedia Commons / Cc-by-sa 3.0

La Gamberaia, Settignano

Deze villa heeft een van de mooiste tuinen van Toscane. Zij is opgebouwd langs een brede as, met gras begroeid. Aan de ene kant ligt de villa met een waterpartij, waar men kan genieten van schitterende vergezichten op Florence. Aan de andere kant is een 'bosco' (bosschage), deels achter een muur, deels op een verhoging. Daarnaast ligt een ingenieuze grotto, daar weer naast een 'limonaia' (orangerie) en ten slotte weer een bosco. Hierna kruist de grasbaan de weg en loopt vervolgens dood. De achterzijde gaat harmonieus over in het agrarische landschap. Hoewel hier al in de 16e eeuw een tuin bestond, dateert het tegenwoordige plan in hoofdzaak uit de 18e eeuw. De tuin heeft zwaar geleden door bombardementen in de Tweede Wereldoorlog, maar is sindsdien zorgvuldig gerestaureerd. Open: ma.-vr. 9-12 en 13-18 uur, verder op afspraak.

Palazzo Pfanner, Lucca

Dit is een grandioos Lucchees paleis uit de 17e eeuw, met een tuin uit de 18e eeuw. De bomen achterin markeren de Renaissancemuren van de stad. Van deze muren heeft men een mooi gezicht op de besloten tuin. Pfanner is zo bijzonder, omdat het binnen de omwalling van de stad ligt, als laatste oude tuin, die min of meer intact in Lucca is blijven bestaan. Er zijn vijvers en beelden van goden en seizoenen. Open: dagelijks behalve feestdagen, mrt.-okt. 10-18 uur.

Villa Camigliano, 12 km ten noordoosten van Lucca

De 16e-eeuwse villa werd in de 17e eeuw verbouwd tot elegant zomerverblijf voor de markies Santini, ambassadeur van Lucca bij de paus en bij koning Lodewijk XIV. De tuin is ontworpen door Le N™tre en is rijk aan fonteinen, grotto's en beelden. De villa heeft een fraaie rococo-façade, kamers met fresco's en een collectie 17e- en 18e-eeuwse schilderijen van Italiaanse en Hollandse meesters. In de 19e en 20e eeuw hebben er veel illustere personen gelogeerd.

Villa Mansi bij Lucca

Een aantrekkelijke plek, waar echter weinig van de oude structuur is overgebleven. In de 18e eeuw werkte Filippo Juvara hier; van hem is de barokke vijverpartij. Daaromheen is vooral in Engelse stijl gewerkt bij de aanleg. Open: di.-zo, 's zomers 10-13 en 15-19 uur, 's winters 10-13 en 15-17 uur.

Villa Torrigiani bij Lucca

De 19e-eeuwse bewoners hebben de 17e-eeuwse aanleg vervangen door een in Engelse stijl. Twee gedeelten zijn gebleven: een 'giardino segreto' en een vijver daarboven. Vroeger werd deze gebruikt als een 'val'; de nietsvermoedende gasten werden opgesloten in de geheime tuin door een waterval bij de ingang en daarna voortgejaagd door opvolgende waterstralen, die uit het plaveisel van het pad spoten. Open: mrt.-nov. dagelijks behalve dinsdags, 10-12 en 15 uur tot zonsondergang, 's winters alleen op za. en zo.

Villa Reale, Marlia

De grote charme van dit uitgestrekte park is de verhoging naar de buitenzijden toe. In feite is het weer een 17e-eeuws domein, dat voor een deel in de 19e eeuw'; verengelst' is, ditmaal door de zuster van Napoleon.

Na een wandeling door hoog gras, dat de oevers van de vijvers omzoomt en na het passeren van half vergane kapellen en grotten van lava komt de bezoeker bij een reeks meertjes, hekken en fonteinen tot aan het kleine groene theater. Dit is een charmante, maar volmaakt onbruikbare plek, met gesnoeide heggen als zitplaatsen en terracotta 'acteurs' op het podium. Open: mrt.-nov. di-zo, geleid bezoek om 11, 12, 15, 16, 17 en 18 uur.

La Ragnaia, Castelnuovo Berardegna

Elke 16e-eeuwse Toscaanse tuin had wel een 'ragnaia' of vogelnet. Dit bestond uit een bosje van lage bomen, waarin zangvogels werden gelokt, met netten gevangen en tenslotte als delicatesse opgediend.

De Ragnaia van Castelnuovo is een uniek overblijfsel uit die tijd. De val lijkt ornamenteel een parterre: vier kamers van bomen zijn verbonden door lanen, die uitgegraven lijken in het solide plantaardige geheel rondom. Thans zijn de bomen veel te hoog om er nog netten over te kunnen werpen en zij maken een veel somberder indruk dan de oorspronkelijke bedoeling moet zijn geweest. 

Villa Cetinale, ten westen van Siena, voorbij Sovicilli

Deze tuin is ontworpen door Carlo Fontane voor kardinaal Chigi, die betrokken was bij de moord op een andere kardinaal en daarom behoefte had aan een plaats voor boetedoening. Daarin werd voorzien door een steile rustieke trap naar een klooster en diverse kloostercellen in een bos, 'Thebaid' genoemd, naar het stuk Egyptische woestijn, dat door vroeg-christelijke asceten werd bezocht. Als boeteplek overtuigt het geheel niet erg; Hercules markeert het einde van de as aan de ene zijde, een vreemde kapel, die lijkt op een te grote duiventil, aan de andere zijde. Beplanting in Engelse stijl verdringt de oude regelmaat; een olijfgaard vult het ontbrekende stuk op. Bezoek op afspraak dagelijks 10-12 uur; wo. en do. gesloten

Villa Garzoni, Collodi

Zie bij Collodi

De Villa La Pietra

Staat aan de Via Bolognese, richting Bologna. De theatraal ingerichte tuin is een zeldzaam voorbeeld van een succesvolle poging de schoonheid van een 17e-eeuwse tuin te reconstrueren. Dat heeft de Engelse eigenaar op originele wijze bewerkstelligd. Overal staan godenbeelden, ook is er een ''giardino segreto''. De villa bezit mooie beelden en schilderijen. 

Villa I Tatti

Heeft een door Engelse landschapsarchitecten in Italiaanse Renaissancestijl ontworpen tuin, toentertijd aangelegd voor de Amerikaanse eigenaar, de kunsthistoricus en -verzamelaar B. Berenson (1865-1959). De villa ligt ten noordoosten van Florence, niet ver van Villa Gamberaia. De villa is nu studiecentrum van de Harvard University. 

Il Giardino delle Rose

Chiesanuova, ten zuidwesten van Florence bij Cerbaia, richting Montespertoli. Hier worden 700 soorten rozen gekweekt en tentoongesteld. Open: wo.,vr. en za. van 9.30.