Barga

(11.000 inwoners), 40 km ten noorden van Lucca, is de interessantste stad van de Garfagnana en een mooi vakantieoord. Het bestaat uit een modern deel en een hoger gelegen oude ommuurde stad. De dom San Cristofano heeft een travertijnfaçade. De bouw begon in de 9e eeuw en werd in de 11e eeuw voltooid. De prachtige preekstoel uit de 12e eeuw, van Guido Bigorelli uit Como, is oud-Romaans. De campanile heeft kantelen. Links van de dom staat het Palazzo Pretorio (14e eeuw) met interessante wapenschilden en een loggia. Op de 16e-eeuwse ‘loggia del mercato’ prijkt de Florentijnse ‘Marzocco’ (leeuw).

In de zomer vindt de ‘opera Barga’ plaats voor jong talent.

Omgeving van Barga. Een paar km naar het noorden ligt Castelvecchio Pascoli met het aardige landhuis Casa Pascoli. Op 14 km omhoog, richting Apennijnen, ligt Coreglia Antelminelli op een bergrug. Bijzonder interessant is een tocht naar het westen, naar het ‘Parco Naturale delle Alpi Apuane’. Voorbij Fornovolasco bereikt men de Grotta del Vento (rondleidingen van 1-3 uur), koud en vochtig, maar zeer spectaculair.

Ca. 15 km ten noorden van Barga ligt het industrie- en vestingstadje Castelnuovo di Garfagnana (6500 inwoners). Het heeft een 12e-eeuwse ‘rocca’ en een 15e-eeuwse dom. In de omgeving kan men prachtige bergtochten maken, o.a. naar Castiglione di Garfagnana, 7 km naar het noordoosten. De 14e-eeuwse stadsmuren zijn nog intact. Verder omhoog door kastanjebossen bereikt men de bergpas Foce delle Radici op 1530 m hoogte, op de grens tussen Toscane en de Emilia Romagna. Het nabije San Pellegrino in Alpe heeft een museum over het boerenleven.