Carrara

Carrara is wereldberoemd om de marmerwinning. Boven de stad (65.000 inwoners), die talrijke marmerslijperijen heeft, ziet men de door eeuwenlange exploitatie aangevreten spierwitte berghellingen. Reeds in de 2e eeuw v.C. werden van hier marmerblokken per ossewagen naar de haven Luni en van daar over zee naar Rome vervoerd. In de middeleeuwen waren Lucca en Pisa grote afnemers, voor de Romaanse kerken. Later ging veel naar Pistoia en nog later overwegend naar Florence. Ruim 3 eeuwen, tot 1790, was Carrara bezit van de Malaspina’s. Het zware werk in de marmergroeven was mede oorzaak van de grote omvang van de anarchistische beweging sinds eind 19e eeuw.

Het marmer wordt nu met zware vrachtauto’s naar de slijperijen gevoerd en van daar naar de trein of naar de haven van Marina di Massa.

Bezienswaardig in de oude binnenstad is de dom (11e-14e eeuw) in Romaans-gotische mengstijl, uiteraard rijk met marmer bekleed en versierd. De 13e-eeuwse campanile heeft een Ligurische bouwtrant. Op het Domplein staat een fontein met een standbeeld van Andrea Doria, de 16e-eeuwse heerser van Genua. Op het Piazza Gramsci staat het Palazzo Cybo Malaspina, een tot paleis verbouwde middeleeuwse vesting.

De marmergroeven (cavi), waarvan de bekendste die van Fantiscritti zijn, bereikt men langs de sterk stijgende weg boven Carrara. Bij de groeven ligt het Cava Museo, waar de historie van de marmerwinning wordt getoond.

Een fascinerend uitzicht over de Apuaanse Alpen, Carrara en de kust is de beloning voor een rit van 20 km, eerst richting Fosdinovo en na 9 km rechtsaf naar Campo Cecina (1357 m).

De Riviera Apuana, zoals men de kust tussen Marina di Carrara (18.000 inwoners) en Cinquale noemt, heeft mooie zandstranden.