Chianciano en Chianciano Terme

Het oude Chianciano, op een heuvel gelegen, is gedeeltelijk ommuurd. Van de Torre dell’ Orologio heeft men een mooi uitzicht. Het kleine Palazzo del Podestà (13e eeuw) is versierd met wapenschilden. In het Palazzo dell’ Arcipretura is het kleine Museo d’Arte Sacra gevestigd; het bezit werk van 14e- en 15e-eeuwse Florentijnse en Sienese meesters. De Collegiatakerk heeft een portaal uit de 13e eeuw.

Chianciano Terme. Dit is, na Montecatini Terme, het drukst bezochte kuuroord van Italië. De plaats ligt in een rustig bosrijk gebied en is tegen een helling gebouwd. Er zijn 200 hotels, verder zwembaden, luxe winkels, parken en openluchttheaters. Vooral in augustus is het er druk. Dit alles wordt veroorzaakt door de geneeskrachtige bronnen, die al aan de Etrusken en de Romeinen bekend waren. Speciaal voor leveraandoeningen komt men hierheen. ‘Fegato Sano’ is dan ook de leus. De artsendichtheid is bijzonder hoog. Ook gaan veel mensen ‘preventief’ naar dit oord, dus zonder iets te mankeren.

Van het Piazza Italia, omzoomd door chique hotels, leidt een brede laan met bomen en dure winkels, de Via Roma, naar het voornaamste ‘stabilmento’, de Acqua Santa. In tegenstelling tot Montecatini Terme zijn de gebouwen hier modern. Na het bedachtzaam drinken van een bekertje zwavelig bronwater kuiert men door het prachtige park, waar operamelodieën van het openluchtpodium klinken. Een restaurant, een smaakvolle balzaal, ontworpen door de bekende architect Nervi, een openluchttheater met zwevend dak en allerlei sportinstallaties, dragen bij tot de weldadige werking van een combinatie van al deze factoren op de gezondheid.