Collodi

De naam van dit oude stadje, gelegen op 20 km ten noordoosten van Lucca, tegen een berghelling gebouwd, is volgens de traditie afgeleid van het Forum Clodii, afgebeeld op de middeleeuwse landkaart, de Tabula Peutingeriana.

Collodi is bekend om twee zaken: de Villa Garzoni met haar prachtige tuinen en het Parco di Pinocchio. Om het bezit van Collodi is in vroeger eeuwen felle strijd gevoerd tussen Florence en Lucca. De trapstraatjes voeren omhoog naar een mooi uitzichtspunt. De San Bartolomeokerk heeft fraaie fresco’s en beelden uit de 15e eeuw.

De Villa Garzoni

De Garzoni was een machtige familie, aanhangers van de Ghibellijnse partij, wier bezit werd geconfisqueerd en de familie verbannen. Zo kwamen zij in Lucca terecht, waar zij snel tot in de stadsregering opklommen. Toen besloten zij op de grens van de republiek Lucca en het groothertogdom Toscane een villa te bouwen in 1633; de toenmalige markies Romano di Alessandro Garzoni was ook de ontwerper van de tuinen. De aanleg van dit gecompliceerde geheel duurde 170 jaar. De voltooiing van de tuin en van het fraaie zomerhuis zijn het werk van Diodati. De tuinen, die zich als een theater tegen de helling uitspreiden, met speelse waterpartijen en fonteinen, behoren tot de fraaiste van Italië. Zij vertegenwoordigen de laat-renaissancistische idealen door middel van rigoreuze geometrische structuren, het vele groen en bloemen, de kosmische, epische en fantastische elementen van beelden, maskers en fonteinen en de grote ‘grotto’ met waterval. Helaas is de tuin sterk verwaarloosd, zowel het natuursteen, de beelden als de planten en bomen, en er zullen ingrijpende maatregelen noodzakelijk zijn om het proces van verval te stoppen. Het ‘Paleis van de Honderd Ramen’, dat de tand des tijds ook niet ontloopt, is van een bijzondere schoonheid; het heeft een elegant interieur. In de grote keuken was de neef van de huisbewaarder, Carlo Collodi, vaak te vinden. Hier verzon hij in 1877 het verhaal van Pinocchio. De tuinen zijn het hele jaar geopend van 9 uur tot zonsondergang, de villa helaas niet.

Het Parco di Pinocchio in Collodi

Op basis van het wereldberoemde boek ‘De Avonturen van Pinocchio’ door Carlo Lorenzini, die hij schreef onder het pseudoniem Carlo Collodi, naar de geboorteplaats van zijn moeder, is het Pinocchiopark gesticht.

In 1953 werd een nationale competitie gehouden om een monument voor Carlo Collodi te maken, waaraan 84 beeldhouwers deelnamen. Twee inzendingen werden uitverkoren, die van Emilio Greco en van Venturino Venturi. Hun beelden werden in 1956 geplaatst in het door Renato Baldi en Lionello Luigi ontworpen park. Dit park, een waar openluchtmuseum, bestaat uit drie gedeelten: de route langs de voornaamste personages en episoden uit het verhaal, het Speelgoedland als uitwerking daarvan en het Laboratorium van Woord en Beeld, waar tentoonstellingen worden gehouden met Pinocchio als motief, met werk van kinderen en volwassenen. Een origineel ontworpen restaurant, de Osteria del Gambero Rosso (rode kreeft) en een monument voor de schrijver vervolmaken dit bijzonder boeiende en originele park, dat voor kinderen, maar ook voor volwassenen bestemd is. Het park is het gehele jaar geopend van 8.30 uur tot zonsondergang.