Grosseto

Deze stad, hoofdstad van de gelijknamige provincie, heeft 70.000 inwoners. Door het langdurig heersende ongezonde klimaat van de kustvlakte, de Maremma, was Grosseto, een in 950 gestichte versterkte plaats, lange tijd klein gebleven en ondergeschikt aan de bisschop van Roselle. Toen die stad door de Saracenen verwoest werd, verplaatste de bisschop zijn zetel in de 12e eeuw naar Grosseto. Onder leiding van het roemruchte geslacht van de Aldobrandeschi kwam de stad tot bloei.

Roselle is nu nog slechts de plaats, waar interessante Etruskische en Romeinse opgravingen te zien zijn. Grosseto heeft tussen grote nieuwe wijken een kleine oude kern, die geheel ommuurd is. De 14e-eeuwse Duomo is Romaans-gotisch met Pisaanse invloed en uitgevoerd in gestreept rood-wit marmer. De voorgevel is in de 19e eeuw grotendeels vernieuwd. De campanile is uit de 15e eeuw. In de kerk bevindt zich een 15e-eeuwse doopvont en een altaar met een ‘Hemelvaart van Maria’ van Matteo di Giovanni.

In de 14e-eeuwse San Francesco hangt een crucifix van de grote Sienese meester Duccio uit 1289. Grosseto heeft een belangrijk museum aan het Piazza Baccarini, het Museo Archeologico e d’Arte della Maremma. (Open: 9-13 en 16-19.30, zon- en feestdagen 9-13 uur, wo. gesloten). Op de afdeling archeologie zijn vondsten uit Roselle, Vetulonia, Cosa, Sovana en Pitigliano te zien, Etruskisch vaatwerk, beelden, asurnen en Romeinse beelden. Op de 2e verdieping ziet men oude religieuze kunst, vooral van Sienese meesters uit de 13e t.e.m. 17e eeuw, o.a. van Guido da Siena (13e eeuw), Bonaventura, Lorenzetti (14e eeuw) en Sassetta (15e eeuw).