Monte San Savino

Dit op een heuvel gelegen ommuurde stadje is bekend om zijn beschilderde aardewerk. Binnen de poort liggen aan een hellend pleintje de 14e-eeuwse Rocca del Cassero, nu keramiekmuseum, en de Santa Chiarakerk met reliëfs van de in deze plaats geboren Andrea Sansovino (ca. 1460-1529). Aan de hoofdstraat, tegenover de Loggia dei Mercanti, ligt het Palazzo Comunale, gebouwd door Sangallo de Oude. Het parkje achter dit gebouw biedt een mooi uitzicht. Verder staat langs de hoofdstraat links de vestingtoren van het Palazzo Pretorio met wapenschilden en een uurwerk. De Sant’Agostinokerk (14e-18e eeuw) heeft een gotisch portaal; binnen zijn fresco’s en een schilderij van Vasari.

Twee drama’s typeren de geschiedenis van Monte San Savino. In 1325 verwoestten de troepen van Arezzo de stad, die later herbouwd werd. In 1799 werd de joodse gemeenschap, die zich tegen de Franse veroveraars had verzet, uitgemoord.

Op 5 km ten westen van de stad ligt in een ruig bebost heuvelland het middeleeuwse kasteel Gargonza, met een ‘borgo’, een ommuurd plaatsje er tegenaan. De burcht, die het Chianadal beheerste, heeft roerige tijden gekend; Dante was er in 1304 op bezoek. Het is nu ingericht als een gerieflijk vakantiedorp door de familie Guiccardini, de eigenaars. Bij de toegang ligt een uitstekend restaurant.