Noordoost-Toscane

Sansepolcro in Noordoost-Toscane
Sansepolcro in Noordoost-Toscane, ©Alessandro Puleri

Ten noorden van Arezzo

Angiari, gelegen op een heuvel langs het Alta Valtiberiane, het Boven-Tiberdal, heeft een middeleeuwse ommuring en een aantal waardige renaissancepaleizen uit de 16e eeuw. Het 14e-eeuwse Palazzo Pretorio heeft wapenschilden op de gevel. De nabijgelegen kloosterkerk, de Chiesa di Badia is van ca. 1000. Het museum in het Palazzo Taglieschi heeft religieuze kunst en agrarische werktuigen. Aan de weg naar Sansepolcro ligt het kerkje Santo Stefano uit de 7e-8e eeuw in Byzantijnse stijl. Enkele km naar het zuidwesten ligt de Romaanse Pieve di Sovara uit de 9e eeuw met 3 apsiden.

Monterchi, ca. 10 km ten zuiden van Angiari, is vooral bekend om het unieke fresco ‘Madonna del Parto’, de hoogzwangere Maria, van Piero della Francesca. Dit kunstwerk bevindt zich in een kleine kapel iets buiten het dorp, aan de weg naar Città di Castello. Maria wordt weergegeven met een scheur in haar kleed; twee engelen aan weerszijden houden een gordijn open (1445).

Op ca. 17 km ten noorden van Angiari ligt Caprese Michelangelo, het dorp waar Michelangelo Buonarotti in 1475 werd geboren. In het Casa del Podestà, dat men voor zijn geboortehuis houdt, is een klein aan hem gewijd museum, met reproducties.

Sansepolcro (16.000 inwoners), het economisch centrum van het Alto Valtiberina, is de geboortestad van Piero della Francesca (1417-1492). De naam van de stad is afgeleid van Santo Sepolcro, heilig graf. Omstreeks het jaar 1000 brachten pelgrims delen van het graf van Christus mee uit Palestina en stichtten een kerk op deze plaats.

De dom uit de 11e eeuw is in de 14e eeuw verbouwd; er zijn mooie kunstvoorwerpen te zien uit de 11e-15e eeuw. Tegenover de dom is het Museo Civico, (open: jun.-sept. 9-13.30 en 14.30-19.30, okt.-mei 9.30-13 en 14.30-18 uur),waarin werk van P. della Francesca te zien is: de ‘Madonna della Misericordia’, een veelluik, en het beroemde fresco ‘De Verrijzenis van Christus’. Ook zijn er schilderijen van Luca Signorelli en Pontormo. Aan de rand van het stadje ligt de Fortezza Medicea, een door G. da Sangallo verbouwde 14e-eeuwse burcht.

Evenement: de tweede zondag van september vindt de Palio della Balestra plaats, een gekostumeerd boogschuttersfeest en een wedstrijd tegen Gubbio in Umbrië.