Pienza

Pienza is een ‘ontworpen’ stad, de realisatie van de droom van Aeneas Silvio Piccolomini (paus Pius II), die hoopte, over het Longobardische dorp Corsignano heen, de ideale renaissancestad te stichten, volgens de idealen van de 15e eeuw. De verwezenlijking werd opgedragen aan Bernardo Rossellino, die in vier jaar (1459-1463) het plein omringde met een kathedraal, een stadhuis en enkele paleizen, o.a. voor de paus, die hier geboren was, en voor edelen. De Assunta-kathedraal heeft een rijk geornamenteerde façade met pilasters en bogen; op de afsluitende driehoek is het wapen van de paus aangebracht. Van opbouw is het een drieschepige hallenkerk, geïnspireerd door de Noordeuropese kerkbouw. Er zijn kunstwerken van Matteo di Giovanni en Rossellino te zien.

Het Palazzo Piccolomini, het hoofdwerk van Rossellino (1459-’62), naar het voorbeeld van het Palazzo Rucellai in Florence, heeft een mooie binnenplaats. In de kamers van paus Pius II hangen portretten, o.a. van Bronzino.

Op 7 km ten noorden van Pienza ligt het ex-klooster S. Anna in Comprena, gesticht door B. Timotei in 1324, met mooie fresco’s van Sodoma uit 1502. Dit complex is bekend geworden door de opnamen voor de film ‘The English Patient’.