San Quirico d’Orcia

Dit marktstadje ligt op een heuvel tussen het Orcia- en het Assodal in een prachtige omgeving. Bijzonder is de oude Collegiata, (12e eeuw), met unieke portalen; aan de eenvoudige façade bevindt zich een Romaans zuilenportaal met in het architraaf een reliëf met monsters. Het rechter zijportaal uit de 13e eeuw is gemaakt door Giovanni Pisano. Het derde portaal is gotisch, uit 1298. Binnen staan fraai ingelegde koorbanken (intarsio) van Antonio Barili (ca. 1500).

Niet ver, langs de weg, die in de richting van de Monte Amiata gaat, liggen Rocca d’Orcia, met zijn massieve torenruïne, de Rocca di Tentennano, en Castiglione d’Orcia, op 600 m hoogte, een vestingstadje met een bezienswaardige kerk.

Abbadia San Salvatore. Zuidelijk van Pienza ligt deze ooit rijkste abdij van Toscane, gesticht in 743 als benedictijnenklooster. Sinds 1228 is het van de cisterciënzers, die hier tot 1782, toen het klooster door Leopold II werd opgeheven, verbleven. Nu is het klooster dicht. Wel kan men de bijbehorende kerk bezoeken; deze is van 1036, met een kloostergang uit de 16e eeuw. Binnen bevindt zich een houten kruis uit de 12e eeuw en een ingelegde koorbank uit de 15e eeuw. De ondergrondse crypte is nog van de eerste kerk uit de 8e eeuw. De zuilen van de kerk hebben fraaie kapitelen.

De Monte Amiata, 1738 m, is een dode vulkaan en, behalve de Apennijnen, de hoogste berg van Toscane. Er is wintersport en veel wandelmogelijkheid. Per auto kan men tot dicht bij de top komen over de bosrijke hellingen, langs zomerhuizen en skistations, van de Abbadia S. Salvatore af. Het laatste stuk tot de top moet te voet worden afgelegd. Van daar heeft men een schitterend uitzicht.

Op 5 km ten zuiden van S. Quirico d’Orcia ligt het minerale openluchtbad van Bagno Vignoni tussen travertijnrotsen.

Op 8 km ten oosten van de Abbadia S. Salvatore ligt Bagno San Filippo met warme zwavelbaden en travertijnrotsen.