Lika-Senj

Swipe

Het eiland Pag

Het enige eiland in Kroatië met een kolenmijn heet Pag, nét als de belangrijkste plaats op het eiland. Men noemt Pag het eiland van kaas en kant en dat kunt u er ook verwachten. De kaas, paški sir, ontleent zijn aparte smaak niet alleen aan het feit dat het van schapen afkomstig is, vooral het zout dat de schapen met het gras mee naar binnen krijgen, schijnt daarvoor verantwoordelijk te zijn.

Het kant, doorgaans handwerk, is van ongekende schoonheid en u zult er zeker iets van uw gading vinden. Als u de vervaardiging ervan van nabij wilt bewonderen dan kunt u, behalve bij particulieren, ook terecht bij de kantklosschool in Pag. Net als de eilanden Krk en Rab, lijkt Pag uit de verte een onbewoonde kale rots. Er groeit ook niet al te veel, de vegetatie wordt in haar groei belemmerd doordat men op het eiland veel hinder ondervindt van de bora, de koude noordelijke wind. Het eiland is gemakkelijk te bereiken, het is via een brug met het vasteland verbonden, vanuit Karlobag is het echter ook per boot bereikbaar.

De Romeinen zijn de oudst bekende bewoners, het strategisch belang van Pag is altijd zeer groot geweest. Zij waren het ook die het z’n naam gaven: Pagus, dorp. De bewoners leefden van landbouw en visserij, maar de opbrengst van de akkers was altijd gering vanwege de bora. Om die reden werden (en u ziet ze op veel plaatsen langs de Dalmatische kust) muren gebouwd om de gewassen ertegen te beschermen. Al in de oudheid beschikte Pag over grote zoutpannen, een kostbaar goed en het eiland werd hierom dan ook, naast het belang van de strategische ligging, door velen begeerd. Pag was eeuwenlang een strijdtoneel en pas in de Venetiaanse tijd kwam er enige rust op het eiland.

De stad Pag is een van de weinige steden in Kroatië die door planning tot stand gekomen is. Nadat Pagus (weer eens) verwoest was, besloot men de stad te verplaatsen en men gaf Juraj Dalmatinac (óók architect van de kathedraal van Šibenik), opdracht een ontwerp te maken. Dat stratenplan is nog steeds zichtbaar. Op 18 mei 1443 werd de eerste steen van het centrale plein gelegd. Van het oude Pagus is niet zoveel meer over, u kunt de resten van een oude basiliek nog wel terugvinden.

Beter bewaard gebleven zijn de overblijfselen van de oude stad Cissa, het tegenwoordige Čaška, een handelscentrum van betekenis in de 14e eeuw, totdat troepen uit Zadar de stad verwoestten. U vindt er resten van gebouwen uit de Romeinse tijd. Door de verzakking van de bodem verdwijnt ook dit plaatsje geleidelijk onder water. Meer en meer legt men zich toe op het toerisme waarin de baai van Pag een belangrijke rol speelt. Behalve een fors aantal hotels, kent het eiland een goed geoutilleerde jachthaven, er zijn campings en er zijn voorzieningen voor naturisme.

 

10 prachtige bestemmingen in Het eiland Pag en Kroatië