De keuken

Uitkijkpunt bij restaurant César Manrique op La Gomera
Uitkijkpunt bij restaurant César Manrique op La Gomera

De keuken van het eiland is eenvoudig en gaat al eeuwen mee. De zee is vanzelfsprekend leverancier van allerlei soorten vis: zee-baars, brasem, papegaaivis (vieja), tonijn, inktvis en gamba’s. Verder wordt er veel konijn en geitenkaas gegeten. Almogrote is een speciaal mengsel van oude geitenkaas, olie, knoflook, tomaten en rode peper en wordt vaak met brood of aardappeltjes geserveerd.

Soep van waterkers is een authentiek voorgerecht. Verder zijn sinds jaar en dag stoofpotjes populair, ze worden gemaakt met ingrediënten die in ruime mate voorradig zijn op het eiland: maïs, kikkererwten, kool, tomaat, pompoen en zoete aardappelen.

Ook een authentiek gerecht is een mengsel van graan en maïs, een voedzaam gerecht dat vaak wordt aangevuld met mojo’s, sauzen van knoflook en koriander (verde) en knoflook en chilipeper (rojo). In Vallehermoso is nog een oude gofiomolen te bezichtigen. Net als op de buureilanden worden ook hier zwarte ongeschilde aardappeltjes gekookt in zeer zout water, papas arrugadas, met de diverse mojo’s geserveerd.

Voor de desserts wordt veel gebruikgemaakt van de miel de palma, palmhoning, exclusief op La Gomera geproduceerd. Het sap van de palm, via een bijzonder proces verkregen, wordt voornamelijk gebruikt voor het maken van alcoholische dranken, zoals de brandewijn mistela.

De leche asada is één van de beroemdste nagerechten van het eiland, het dessert wordt met palmsiroop overgoten. Bij het eten drinkt men water en wijn, van eenvoudige landwijn van het eiland zelf tot overzeese wijn. Er is één wijnbouwcoöperatie op het eiland, in Vallehermoso, waar wijn wordt geproduceerd. In bijna elk dorpje is wel een plek waar lokale wijn te koop is.

Andere onderwerpen

  • Economie

    Pottenbakken bij El Cercado
    Lang leefde het eiland van de landbouw. Het verbouwen van suikerriet, later gevolgd door het kweken van tomaten en bananen en de productie van wijn. Ook werd er...