Flora en fauna

Op La Gomera vind je zo'n tweeduizend plantensoorten
Op La Gomera vind je zo'n tweeduizend plantensoorten

La Gomera is een waar paradijs voor natuurliefhebbers. Door het unieke klimaat, de combinatie van veel zon en een hoge vochtigheidsgraad, is er een verscheidenheid aan bomen en planten te vinden die je nergens anders treft. Bijzonder zijn de palmbomen die je overal in het landschap ziet staan en de de laurierboombossen. De laurierboombossen ontstonden miljoenen jaren geleden over de hele wereld, maar na de ijstijd waren ze alleen nog maar op de Canarische eilanden, Madeira en op de Azoren te vinden.

Die in het Nationale Park van La Gomera zijn het beste bewaard gebleven, er is het hele jaar door genoeg water beschikbaar door de ondergrondse bronnen en de passaatwinden. De grillige vormen van de bomen (meer dan 20 verschillende soorten) en unieke varens tegen de achtergrond van een indrukwekkende wolkenzee (mar de las nubes) hebben het eiland de titel ‘magisch eiland’ meegegeven. Het bezoekerscentrum Juego de Bolas in Agulo geeft veel informatie over de natuur op het eiland.

De Canarische palmboom (phoenix canariensis), er staan er zo’n 120.000 geregistreerd op La Gomera, is behalve bepalend voor het landschap ook een belangrijke bron van sap (guarapo) en honing (miel de palma). Verder heeft het eiland zo’n tweeduizend verschillende plantensoorten, één drakenbloedboom (drago) en bomen en planten als de jeneverbes, olijfboom, pistacheboom, vijgcactus en bananenboom.

La Gomera is weliswaar een vulkaaneiland, maar er is al meer dan twee miljoen jaar geen vulkaanuitbarsting of vulkaanactiviteit waargenomen. Dat betekent dat erosie ononderbroken heeft kunnen voortgaan, vandaar die enorme hoogteverschillen en gigantische rotspartijen op het eiland. Het eiland heeft 16 beschermde natuurgebieden, waarvan vanzelfsprekend het Nationale Park Garajonya het belangrijkste is. Dit park is door de UNESCO in 1986 tot werelderfgoed verklaard en bestrijkt zo’n 10% van het hele eiland.

Opvallende dieren op La Gomera zijn o.a de Tarentola Gomerensis, een grote zwarte hagedissoort die alleen op dit eiland voorkomt. Op het eiland zie je ook de Canarische gekko, een reptiel dat als het ware met z’n pootjes op de muur plakt. Bijzonder is het aantal zeevogels dat in de kustzones nestelt. Van de Pandion Haliaetus, de visadelaar, zijn er nog maar 13 exemplaren op de Canarische eilanden. Het eiland heeft zo’n 68 verschillende vogelsoorten. In de laurierboombossen wonen met uitsterven bedreigde vogelsoorten als de Columba Junoniae en de Columba Bollii, beide duivensoorten.

Ook exclusief voor de Canarische eilanden is de Sylvia Atricapilla Heineken, de bonte specht. En dan vind je op de Canarische eilanden tussen al die schitterende vogels natuurlijk de kanarie, de Serius Canaria. Deze zijn trouwens ook te vinden op eilanden met een vergelijkbaar klimaat, op Madeira en op de Azoren.

  • De keuken

    Uitkijkpunt bij restaurant César Manrique op La Gomera
    De keuken van het eiland is eenvoudig en gaat al eeuwen mee. De zee is vanzelfsprekend leverancier van allerlei soorten vis: zee-baars, brasem, papegaaivis (...
  • Economie

    Pottenbakken bij El Cercado
    Lang leefde het eiland van de landbouw. Het verbouwen van suikerriet, later gevolgd door het kweken van tomaten en bananen en de productie van wijn. Ook werd er...