Taal

Op La Gomera spreekt men Spaans, maar de meeste aandacht van reizigers gaat uit naar de unieke taal El Silbo. Het is een fluittaal, door boeren en herders in de bergen ontwikkeld om elkaar over de grote afstanden met bergen en dalen verstaanbaar te maken. Zie verder de Spaanse woordenlijst.

El Silbo

Op La Gomera heeft zich eeuwen geleden een bijzondere, unieke taal ontwikkeld: El Silbo. Het eiland kent hoge bergen en diepe kloven en met deze fluittaal waren de bergbewoners in staat enorme afstanden te overbruggen: tot over 6 kilometer kon men elkaar verstaan. El Silbo is een Spaanse taal waarin hoge en lage fluittonen elkaar afwisselen.

Tijdens het dictatoriale bewind van generaal Franco diende de taal als geheimtaal. Omdat de taal met uitsterving werd bedreigd heeft Unesco de taal op de Werelderfgoedlijst gezet. El Silbo is nu een speciaal (populair) vak op school en voor toeristen worden er regelmatig demonstraties van gegeven. Dat laatste gebeurt vooral in Hotel Parador de Turismo en in de restaurants Las Rosas en La Zula, beide in Agulo.

Andere onderwerpen

  • De keuken

    Uitkijkpunt bij restaurant César Manrique op La Gomera
    De keuken van het eiland is eenvoudig en gaat al eeuwen mee. De zee is vanzelfsprekend leverancier van allerlei soorten vis: zee-baars, brasem, papegaaivis (...
  • Economie

    Pottenbakken bij El Cercado
    Lang leefde het eiland van de landbouw. Het verbouwen van suikerriet, later gevolgd door het kweken van tomaten en bananen en de productie van wijn. Ook werd er...