Wandelen in het Nationaal Park Garajonay

Rotsformatie op La Gomera
Rotsformatie op La Gomera

Het Nationaal Park Garajonay heeft de naam te danken aan de legende van Gara en Jonay, een Romeo en Julia-achtig verhaal van mythische proporties. Het park is bijzonder geliefd bij Gomera-gangers. Niet zozeer vanwege dat verhaal, maar omdat het één van de oudste natuurlijke bossen ter wereld is en een voorportaal van het paradijs lijkt. Het heeft een afmeting van 40 vierkante kilometer en heeft honderden soorten bomen en planten, zoals laurierbomen en palmbomen. Een (oeroud) bos van laurierbomen kom je eigenlijk alleen nog maar op Madeira, de Azoren en op de Canarische eilanden tegen. De Canarische palmbomen, er zijn er meer dan 100.000 geregistreerd, geven het landschap een bijzonder fraaie aanblik en zorgen ook voor de gastronomische specialiteit van het eiland: palmhoning.

Ook het dierenleven is bijzonder: je ziet er gekko's en hagedissen en hoort het prachtige gekwetter van vogels, waaronder unieke zangvogels. Het park ligt hoog (van 800 tot 1500 meter boven de zeespiegel) en is altijd in nevelen gehuld,wat samen met die eeuwenoude bomen met soms grillige vormen een geheimzinnig gezicht is. Het is niet voor niets dat het park beschermd is en op de werelderfgoedlijst van de UNESCO is geplaatst.

Er zijn talloze georganiseerde en niet-georganiseerde wandeltochten door het bos mogelijk. De toeristenburo's verstrekken talloze wandelroutes en bij het park zelf is een bezoekerscentrum (geopend van 9.30 tot 16.30 uur, tel. 922 800993) waar alles over het park te zien is en van waaruit ook wandelingen worden georganiseerd. Bij 'Excursies' vind je de telefoonnummers en adressen voor georganiseerde wandeltochten.

Als je gaat wandelen is het belangrijk een goede conditie te hebben, echte wandelschoenen met harde zolen te dragen en jezelf te voorzien van goede kleding (jack/trui), pet/hoed en water. Als je hoogtevrees hebt is het noodzakelijk je goed te informeren over de hoogtes vóór je aan de wandeling begint en alleen in gezelschap van een gids te lopen.